Обвинени в шпионаж българи вече са половин година в предварителен затвор във Великобритания

Трима български граждани бяха задържани  в Обединеното кралство по подозрение в извършване на актове на разузнаване в полза на Русия. Арестът е станал още през февруари, обаче Би Би Си опубликува информацията за това днес. Досега те остават в предварително задържание.

Според обвинението, тримата ги подозират в държането на документи с невярно съдържание. Както съобщава Би Би Си, документите са включвали паспорти, лични карти и други официални документи, отнасящи се до страни като Обединеното кралство Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

Съгласно съобщения от британските медии, задържаните лица са: Орлин Русев, на 45 години, проживаващ в област Норфолк; Бисер Джамбазов, на 41 години, с адрес в Хароу, северозападен Лондон; Катрин Иванова, на 31 години, също с адрес в Хароу.

Вече от известно време тримата обвиняеми са били резиденти на Обединеното кралство.

Според наличната информация, Орлин Русев имал бизнес връзки с Русия. Той се преместил на Британските острови през 2009 г., където е работил три години на техническа позиция във финансовата система. По-късно Орлин създава предприятие, свързано със събиране на информация или, по-просто казано, разузнавателна дейност. Освен това Русев сподели, че е заемал и позицията на съветник в българското Министерство на енергетиката.

Бисер Джамбазов е работил като шофьор за местни болници, докато Иванова отбелязала онлайн, че е асистент в частна лаборатория.

Бисер Джамбазов и Катрин Иванова по време на събитие на Българска социална платформа в Лондон през 2018 г. Снимката е публикувана на фейсбук страницата на организацията.

Преди около 10 години Джамбазов и Иванова се са преместили във Великобритания, където създадоха местна организация, предоставяща информация за Британските острови на българите, както и за културните и социални норми в британското общество. Съгласно онлайн документи, те са работили и в изборните комисии за България по време на изборите в Лондон.

Тримата обвиняеми се очаква да бъдат изведени пред съда в Лондон през януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми