,

Общинските болници се противопоставят на новите разпоредби за ТЕЛК комисиите

Експертизата на трайната нетрудоспособност трябва да бъде изцяло в рамките на извънболничната помощ, заяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан, в интервю за БНР.

Д-р Тотев подчерта, че членовете на Сдружението на общинските болници категорично не подкрепят новото постановление, което преформатира дейността на ТЕЛК комисиите. “Това постановление просто не работи”, заяви той. “Не мисля, че това е начинът, по който държавата трябва да реши този проблем.”

Сдружението на общинските болници е изпратило мотивирано становище по темата и в момента подготвя жалба, която ще бъде внесена в съда следващата седмица, уточни д-р Тотев в предаването “Преди всички”. “Идеята е да защитим лечебните заведения, които управляваме.”

Д-р Тотев предложи дейността на ТЕЛК да бъде временно спряна. Според него, новите разпоредби за медицинската експертиза са практически неприложими. “В постановлението се изисква началниците на отделения да участват в ТЕЛК комисиите. Но няма кого да включа. Колегите при мен категорично заявиха, че ще напуснат.”

Меглена Христова от Луковит, майка на младеж с ТЕЛК решение, сподели своите трудности. “Трудно е, когато живеете в София, а трябва да се явите на ТЕЛК в Ямбол или Пазарджик. Дори и да е само по документи, трябва да има човек, който да занесе набора от изследвания и всичко необходимо за освидетелстването. Най-добре е да се явиш на комисия по местоживеене.”

Семейството на Меглена Христова обжалва последното ТЕЛК решение, след като при преосвидетелстване синът ѝ е получил 90%. Вече една година чакат решение по случая. “Миналата година два пъти сме се явявали на ТЕЛК и два пъти на НЕЛК,” сподели тя. “Не виждам нищо, което да улеснява човека с увреждане и неговите близки,” казва Христова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *