Обсерваторията в Рожен готви изследвания на Вселената с нов роботизиран телескоп

Събитието на откриването на новия роботизиран телескоп от Института по астрономия към Българска академия на науките (БАН) в Националната астрономическа обсерватория “Рожен” ще се състои на 1 юли. Сред поканените гости за тържествената церемония са акад. Николай Денков – министър-председател на БАН, проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката, акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН, както и учени от България и Сърбия.

Телескопът “AZ 1500” е резултат от проект, финансиран по Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от Министерството на образованието и науката. Той е с диаметър на огледалото 1,5 м и е изработен от австрийската фирма “ASA Astrosysteme GmbH”. Очаква се на церемонията по откриването да присъства и Дитмар Вайнцингер – главен мениджър “Продажби” на австрийската компания, производител на телескопа.

Учените ще може да извършват астрономически наблюдения чрез дистанционно управление и програмиране на новия телескоп, без необходимост от присъствие на оператор. Оптичната система разполага с три огледала и изключително точна компютърна система за насочване.

Роботизираният телескоп ще бъде насочен към наблюдения на свръхнови звезди, бързо променливи звездни обекти, квазари и активни галактични ядра, според представителите на обсерваторията. Българските астрономи ще участват в международни изследвания на гама-избухвания и ще продължат изследванията си върху катаклизмични и симбиотични звезди, звезди в процес на формиране и звездни ветрове.

Роженската обсерватория вече разполага с три други телескопа: 50/70-см Шмит, 60-см Касегрен и 30-см телескоп MEADE, предназначен за наблюдения на Слънцето. Също така, в момента се изгражда първата в Югоизточна Европа българска станция на паневропейския радиотелескоп LOFAR, която се очаква да бъде завършена през 2025 година. В деня на официалното откриване на новия телескоп, на 1 юли, Роженската обсерватория няма да приема посетители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *