Обновяват връзката между Варна и Бургас: До дни ще започне ремонт на пътя през Дюлинския проход

Стартира ремонт на повече от 65 километра от път III-906 през Дюлинския проход за средствата от републиканския бюджет. Посочената отсечка свързва областите Варна и Бургас и се явява алтернатива на проходите “Приморски“ (път I-9 Слънчев бряг – Обзор) и “Айтоски“ (път ІІІ-208 Дъскотна – Айтос) между тези две области. Информацията бе предоставена от Агенция “Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Обществена поръчка за избор на изпълнител беше обявена през април 2022 година, след което процедурата бе обжалвана пред Комисията за защита на конкуренцията. След редица съдебни процеси на 2 април 2024 година бившият председател на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура“ инж. Ясен Йорданов подписа договорите за основния ремонт на път III-906 (Старо Оряхово – Обзор) – Дюлино – Оризаре – Каблешково – (о. п. Слънчев бряг – Бургас).

Участъкът, който ще бъде обновен, е разделен на две части. Първата е с дължина 34,1 километра и е от село Старо Оряхово до село Гюльовца, а втората е с 31,5 километра дълга и е от село Гюльовца до кръстовището с път I-9 от Слънчев бряг до Бургас в област Бургас. 

Изпълнението на строително-монтажните работи на първата част бе възложено на ДЗЗД “РОУД ПРОДЖЕКТ” след проведена открита процедура по ЗОП. Стойността на тези работи е 83 999 097,97 лева с ДДС. Проектът предвижда пълна реконструкция на участъка и ремонт на два моста над реките Двойница (при 13-и км) и Бала (при 32-и км). Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 540 календарни дни. На момента, извършват се дейности за подписване на Протокол 2а за откриване на строителна площадка, с цел стартиране на същинската строителна работа в периода април-май.

За втория участък – от село Гюльовца до кръстовището с път I-9 от Слънчев бряг до Бургас – предстои издаване на разрешение за строеж след изготвянето на комплексен доклад за оценка на съответствието с основните изисквания към строежите и технически контрол по част “Конструктивна”. След това ще може да започнат строително-монтажните работи на обекта. Изпълнител на работите е ДЗЗД “РАЗВИТИЕ 2018”, а стойността на строително-монтажните работи е 83 994 474,35 лева с ДДС. При основния ремонт на пътя ще бъдат обновени и 4 моста, които са над реката Бяла (на 37-и километър), над напоителен канал на 40-и километър, над преливника на язовир “Порой” (на 42-и километър) и над реката Ахелой (на 45-и километър). Срокът за изпълнение на строителните работи е 540 календарни дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми