,

Няма установени нови превишения на замърсяване в Черно море, българските плажове са чисти и безопасни

Според съобщението от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), няма установени нови превишения на замърсяване в Черно море. Изследваните показатели, включително нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, не показват превишения.

Новият министър на околната среда и водите Юлиян Попов е възложил засилен мониторинг за превишени стойности на замърсяване в района на българското черноморско крайбрежие след разрушаването на язовир “Нова Каховка” в Украйна. Замърсяването, което е установено, е само в района на Одеса, и МОСВ е започнало математическо моделиране за потенциалното разпространение на замърсяването към българското Черноморие. Няма информация за замърсяване в близост до Румъния и Молдова, тъй като МОСВ е поискало официална информация и данни за състоянието на околната среда на територията на двете страни.

Министерството на туризма потвърждава, че всички български черноморски плажове са чисти и безопасни за туристите. МОСВ, Басейновата дирекция “Черноморски регион” (БДЧР) във Варна, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и областната администрация на област Варна са в готовност да реагират навременно на всяка потенциална тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските крайбрежни морски води.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *