,

Няма на кого вече да дават патрони: гибелта на Пригожин в небето на Русия

В сряда вечерта близо до Твер стана самолетна катастрофа – бизнес джет Embraer Legacy 600 се разлетя на парчета във въздуха. Този борд принадлежи на основателя на ЧВК “Вагнер” Евгений Пригожин. От Росавиация съобщиха, че човек с това име и фамилия е бил в списъка на пътниците в самолета. Пътували са общо 7 пътници и трима членове на екипажа. 

Смъртта на Пригожин беше потвърдена от суданския офис на ЧВК Вагнер. „Евгений Пригожин наистина загина“, отбелязват там. 

Американският институт за изследване на войната анализира предисторията и вероятните причини за смъртта на Евгений Пригожин. „Руското министерство на отбраната и Кремъл унищожаваха частната военна компания Вагнер и отслабваха авторитета на Пригожин след въстанието – и убийството на висшето ръководство на Вагнер вероятно е последната стъпка за ликвидирането на ЧВК като независима организация.

“Вагнер” и други руски инсайдерски източници твърдят, че руското министерство на отбраната наскоро е започнало да формира нови ЧВК, които да заменят вагнеровците в Африка и Близкия изток,  и е започнало да вербува членове на Вагнер, – се казва в доклада. ISW също така отбелязва, че руското министерство на отбраната и Кремъл на практика създадоха условия, при които Пригожин вече не можеше адекватно да поддържа контингента на Вагнер, ако не успее да осигури ново финансиране и мисии за личния състав в близко бъдеще. Тези условия в крайна сметка биха могли да доведат до това бойците на ЧВК Вагнер постепенно да я напуснат, а Пригожин да загуби своята актуалност и влияние.

От Белия дом вече коментираха самолетната катастрофа. Уотсън каза, че президентът на САЩ Джо Байдън е бил информиран за ситуацията и в Белия дом са видяли съобщението за инцидента с Пригожин. „Ако това се потвърди, никой не трябва да се изненадва. Гибелната война в Украйна доведе до похода на частна армия към Москва, а сега, изглежда, и до това“, добави представителката на Съвета за национална сигурност на САЩ. 

На свой ред Председателят на комисията по външна политика на британския парламент Алиша Кърнс също коментира самолетната катастрофа. Според нея скоростта, с която руските власти потвърдиха смъртта на шефа на ЧВК “Вагнер”, трябва “да ни каже всичко, което трябва да знаем”. Малко след като самолетът падна, се появиха съобщения, че е свален от руските сили за противовъздушна отбрана. Алиша Кърнс смята, че по този начин руският президент “изпраща много силен сигнал”.

Пропутинският телевизионен канал “Царьград” уточни, че телата на Пригожин и Уткин са извадени от отломките и са “предварително идентифицирани”, предстои генетична експертиза. Позовавайки се на източник в комисията на Федералната агенция за въздушен транспорт, медията съобщи, че самолетът е бил взривен. От друга страна се смята, че самолетът на вожда на вагнеровците е бил свален от руска система за ПВО. Това заяви пред Financial Times, западен чиновник, получил съответната информация. 

Стана известно още, че веднага след съобщенията за възможната смърт на Евгений Пригожин вагнеровците са формирали колони, за да напуснат лагерите в Беларус и да отидат в Русия. Вероятно колоните се насочват към границата с РФ, но беларуските специални служби се опитват да попречат на автомобилната техника на наемниците да напусне. В същото време мониторинговата група Беларуски Гаюн съобщи, че в село Цел, близо до лагера на наемниците от ЧВК Вагнер, са започнали сериозни прекъсвания на мобилния интернет.

Бяха ликвидирани двама ужасни военни престъпници – Пригожин и Уткин. Това е значимо събитие от последните месеци на войната, тъй като тези двамата, особено Евгений, се превърнаха почти в икони за руските z-патриоти. Все още обаче не е ясно дали кръвта им е по ръцете на Путин или не. Образът на „Пригожин мъченика” в очите на руснаците е по-ужасен за Путин от който и да е жив Пригожин. Така, че смъртта му е неизбежно продължение на процеса на трансформация на политическия режим в Руската Федерация. И събитията сега започват да набират скорост на своето развитие.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *