,

Нургюл Салимова завоюва второ място на Световната купа по шахмат и спечели 35 000 долара

Българската шахматистка Нургюл Салимова бе победена от Александра Горячкина във финала на Световната купа по женски шахмат в азербайджанския град Баку, като пое второто място.

В заключителния двубой, нашата спортистка се отклони с резултат 1,5 на 2,5 точки в полза на Горячкина. Салимова постигна равенство в първата среща в бърз шах, като играеше с бели фигури, но загуби втората партия, когато играеше с черни фигури. След равенството в първите две партии от финала, беше необходимо да се изиграят две допълнителни партии с бърз шах, за да се определи победителката.

След успешното си представяне във финала, Салимова си осигури място в турнира на претендентките за световната шахматна титла, който ще се проведе в Торонто през април 2024 година. Този турнир ще включва общо осем участнички, които ще се борят за правото да предизвикат текущата световна шампионка Дзю Уъндзюн през 2025 година.

Завършвайки на второ място в турнира, Нургюл Салимова спечели награда от 35 000 долара от общия награден фонд. Този успех на финала е най-голямото постижение в кариерата на българската шахматистка досега. Тя започна състезанието като №29 в схемата.

По пътя си към финалния мач, Салимова последователно победи Чарлийз ван Зил от ЮАР с резултат 2:0, Оливия Киолбаса от Полша с резултат 1,5:0,5, Мери Ан Гомес от Индия с резултат 2:0, Медина Аулия от Индонезия с резултат 2,5:1,5, Полина Шувалова от Русия с резултат 3:1 и Анна Музичук от Украйна с резултат 3,5:2,5.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми