Нургюл Салимова запазва лоялност към Българската федерация по шахмат след Световната купа

Нургюл Салимова изрази намерение да остане лоялна към Българската федерация по шахмат и да не приема неофициални предложения от други федерации, въпреки че след нейното второ място на Световната купа по шахмат се появиха опити от различни държави да я привлекат. Треньорът на Салимова, Живко Жеков, сподели тази информация, подчертавайки, че тя няма да сменя федерацията си.

В интервю пред bTV, Салимова заяви: “Много други федерации са ми отправяли предложения в неофициални среди, но към момента нямам планове да сменям федерацията си.”

След успешното представяне на Салимова на Световната купа по шахмат, където тя завърши на второ място, тя бе тържествено посрещната в родното си село Крепча.

Шахматистката даде коментар и за ситуацията в българския шахмат, където има спор между различни федерации. Една от тях, Българска федерация по шахмат 2022, разполага с лиценз от Министерството на младежта и спорта, но други четири федерации оспорват това. Международната шахматна федерация (ФИДЕ) не признава федерацията с лиценз и е назначила временна комисия, която да ръководи спорта в страната.

Поради тази сложна ситуация, Салимова не може да участва в състава на България за световното отборно първенство. Тя подчерта, че би се състезавала само с официалния национален отбор на България и не с други.

Салимова изрази и загрижеността си за федерацията по шахмат в България, като сподели, че има множество проблеми вътре в нея. Въпреки това, тя се фокусира върху собствената си работа и се надява, че ситуацията ще се подобри.

Във връзка с липсата на финансиране за Българската федерация по шахмат 2022, Салимова се отправя за турнир в Баку с подкрепата на д-р Милен Врабевски и част от разходите си покрива със средства от наградния фонд.

Министерството на младежта и спорта обяви, че ще предприеме стъпки за финансова подкрепа на Салимова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *