,

НСИ: Хладилници във всички домове, но в 7% от жилищата няма баня, а в 11% – и тоалетна

Значителната част от българските домове разполагат с основните електроуреди, като хладилник и пералня. Бойлерите и мобилните устройства също са широко разпространени, притежание на над 70% и над 60% от жилищата, съответно. Автомобили имат собствениците на половината от тях.

Независимо от това, във всяко българско жилище присъства хладилник, въпреки че в 11% от тях липсва тоалетна. Използването на слънчева енергия за отопление все още остава непопулярно. Това са данните на НСИ, които бяха обработени след провеждането на националното преброяване през септември 2021 година и бяха цитирани от Нова телевизия. В страната има малко над 2,6 милиона обитавани жилища.

Въпреки че общественото водоснабдяване липсва рядко, канализацията остава проблем. В градовете почти всички жилища имат канализация, но в селата този процент е под 30. Около 7% от българските жилища нямат баня – някои разполагат с нея в същата сграда, докато други намират извън нея, докато трети въобще нямат.

Ситуацията с тоалетната е подобна, като около 11% от жилищата я нямат. Тези две проблематики са особено изразени в селските райони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми