Нови неприятности от Wizz Air: Българи прекараха часове на летище в Германия

Отново български граждани станаха жертва на действията на нискотарифната авиокомпания Wizz Air. Този път нашите сънародници останаха заседнали на летището в Меминген, Германия, като този инцидент беше предаден от пътници пред TravelNews. На 27-ти август, сутринта, полетът за София трябваше да излети в 9:00 часа, но дори до 13:00 часа хората все още бяха на летището в очакване. Един от пътниците сподели: “Нямаме информация за причините в закъснението, но ни дадоха по едно пакетче бисквити и вода.”

Нито Wizz Air, нито представители на компанията коментираха инцидента пред TravelNews. Летище Меминген посочи, че очаква полетът да бъде извършен в 14:30 часа.

Този е още един случай с Wizz Air в последните месеци, в който български граждани бяха засегнати. През юли, българи бяха зарязани на летищата в Катания, Бари и Франкфурт Хан. Главната дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация” (ГД ГВА) наложи изисквания към авиокомпанията за предотвратяване на закъснения и отмяна на полети след среща с представители на Wizz Air Hungary Ltd. От началото на 2023 г., ГД ГВА е получила над 500 жалби от пътници на Wizz Air, над 200 от които остават необработени. През юли 2023 г., само на българските летища бяха регистрирани 38 отменени полета и 69, които се изпълниха с повече от двучасово закъснение. Разследване срещу авиокомпанията има и от авиационните власти в Румъния.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков обяви в интервю за Mediapool, че причината за честите закъснения и отмяната на полети на Wizz Air е лошото планиране. Компанията е представила план за предотвратяване на такива инциденти, включително поддържане на резервен самолет и екипаж в София за извънредни ситуации. Wizz Air получи четири административни акта за нарушения и бяха наложени санкции.

Според Европейския потребителски център (ЕПЦ) в София, ако полет има повече от 3 часа закъснение, пътниците имат право на компенсация. Правото зависи от причината за закъснението. В случай на извънредни обстоятелства, извън контрола на авиокомпанията, тя не е задължена да плаща компенсация. Ако авиокомпанията е от ЕС, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство и пътниците не могат да се справят сами, те могат да потърсят помощ от ЕПЦ. Размерът на компенсацията зависи от разстоянието на полета: до 1500 км – 250 евро, между 1500 и 3500 км – 400 евро. Соня Спасова, директор на ЕПЦ, сподели, че екипът на центъра е успешно помогнал на семейство, което изгуби багаж, да получи компенсация от 1600 евро след намесата им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми