,

Новата астрономическа обсерватория в Камен бряг отваря врати за посетители

От днес, 9 август, започва да работи новият астрономически център в село Камен бряг, Каварна. Той ще предоставя възможност на посетителите да се насладят на звездното небе всеки сряда и петък между 21:00 и 00:00 часа, информира БНР. 

“Интересът е голям, като само за вчерашния ден има запитвания от десетки хора”, отбеляза директорът на Историческия музей в Каварна, Пенко Георгиев.

Село Камен бряг е известно с невероятната красота на своя скалист бряг, който привлича хиляди туристи всяка година, особено на 1 юли, когато те идват да наблюдават изгревът на слънцето – Джулай морнинг. Отбелязва се, че през 1999 година това село стана популярно като място за наблюдение на пълното слънчево затъмнение, и оттогава това е предпочитано място сред астрономите-любители.

Напомняме, че тази астрономическа обсерватория е реализирана чрез българо-румънски проект, в който участва Каварненският музей. Самата обсерватория е разположена в центъра на селото, където светлинното замърсяване е минимално, позволявайки ясно наблюдение на звездното небе. Специалисти, отговорни за монтажа на телескопа, споделят, че условията за наблюдение в Камен бряг са дори по-добри от тези в Националната астрономическа обсерватория в Рожен.

Обсерваторията се намира в двора на кметството, като осигурява необходимата свързаност и електрозахранване. Посетителите ще имат възможност да наблюдават астрономическите явления в зависимост от подходящите атмосферни условия – небето трябва да бъде без облаци, споделя Пенко Георгиев.

Според него, създаването на обсерваторията ще спомогне за развитието на туризма в региона. Посетителите, които решат да посетят мястото, ще имат възможност за настаняване в Камен бряг или съседните села. 

Работното време на обсерваторията няма да е постоянно.

“Надявам се, че през септември ще успеем да бъдем с този график. След това работното време ще бъде обявено в двора на кметството, при кметския наместник. Имаме и разпечатан календар на астрономическите събития, за да се съобразим с него,” допълва директорът на Историческия музей в Каварна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *