,

Нов рунд на руския ядрен шантаж: Значително ли е нараснала ролята на Беларус в тази игра?

Руската федерация започва нов рунд на ядрен шантаж, като използва заплахата за използване на ядрено оръжие като средство за сплашване на Запада и Украйна. Както обикновено, за всичко се обвинява “Западът и неговата помощ за киивския режим”. Това е опит на Русия да оправдае действията си и да прехвърли вината върху други. В този ядрен спектакъл отделна роля е отредена на Беларус, която е подчинена на диктата на Кремъл. Путин не иска да поеме отговорност за обявяването на ядрена война веднага след преизбирането си, затова използва Беларус като буфер. 

Самопровъзгласилият се президент Александър Лукашенко разпореди проверка на носителите на тактическо ядрено оръжие. На инспекция ще бъдат подложени дивизион от оперативно-тактическия комплекс “Искандер” и ескадрила самолети Су-25. Проверката ще бъде извършена в съответствие с графика, установен от Лукашенко, казват пропагандистите, но не уточняват за какъв период от време става дума. Министърът на отбраната на Беларус генерал-лейтенант Виктор Хренин заяви, че т.нар. власти възнамеряват да проверят целия спектър от мерки от планирането, подготовката и използването на удари с тактически ядрени бойни глави. Припомняме, че на 25 март 2023 г. самопровъзгласилият се президент на Русия Владимир Путин каза, че до юли в Беларус ще бъде изградено хранилище за руски тактически ядрени оръжия. 

Двете държави провеждат извънредни ядрени учения с демонстративна цел, за да създадат напрежение и атмосфера на страх. “Ядрената” реторика на Руската федерация и Беларус не е причина, а следствие от ситуацията. Колкото повече Западът оказва натиск върху Кремъл със санкции и военна помощ за Украйна, толкова повече Руската федерация се опитва да “разпери ядрената си опашка”, представяйки се за страховита ядрена държава. Ядреният шантаж е един от любимите методи на приятеля на Лукашенко – руския “президент” Путин. Нищо чудно, че той повтаря думите му. “Това е оръжие за възпиране. Това е оръжие за отбрана. Никой няма да премине в настъпление с това оръжие”, каза самопровъзгласилият се президент на Беларус.

Според руското дипломатическо министерство западната помощ за Киив е целенасочена провокация. И докато Украйна продължава да чака да започнат доставките на западни изтребители F-16,  Русия направи ново изявление за заплахата, която тези самолети уж представляват. 

Според текста, публикуван на уебсайта на руското външно министерство, Москва не може да пренебрегне факта на бъдещите доставки на оръжия и оборудване за Украйна, затова възнамерява да възприема западните изтребители като носители на ядрено оръжие, независимо от тяхната модификация. “Тези самолети са определят като платформи с възможност за двойно въоръжение – неядрено и ядрено. Самолетите от този тип от много години са в основата на самолетния парк, който участва в така наречените “съвместни ядрени мисии” на НАТО. Независимо от това в каква модификация ще бъдат доставени тези самолети, ние ще ги възприемаме като носители на ядрени оръжия”, се казва в съобщението.

“Заявяваме, че агресивното желание на страните на НАТО да подкопаят сигурността на Руската федерация се засилва. Във връзка с това бихме искали да припомним, че гарантираната защита на суверенитета и териториалната цялост на нашата страна е най-висшият приоритет на руската политика за военна сигурност, включително аспекта на ядреното възпиране”, заключи руското външно министерство.

Тези заплахи обаче са нищо повече от празен блъф и шантаж. Използването на ядрени оръжия би имало катастрофални последици за самата Русия. Това са просто отчаяни опити на Кремъл да държи ситуацията под контрол, когато обикновената агресия се проваля. Западът трябва да продължи да оказва натиск върху Руската федерация, без да се поддава на ядрен шантаж.

Изненадващата инспекция на нестратегически носители на ядрени оръжия в Беларус вероятно е част от засилена руска кампания за осъществяване на “рефлексивен контрол” от страна на Кремъл, чрез която Москва се стреми да ограничи западната подкрепа за Украйна. Институт за изследване на войната (ISW) остава на мнение, че нито Русия, нито Беларус де факто не биха продължили пътя на ядрената ескалация, а използването на ядрени оръжия от тяхна страна остава малко вероятно. На 6 май Министерството на отбраната на САЩ съобщи, че не е забелязало промяна в дислокацията на руските стратегически ядрени сили въпреки “безотговорната реторика” на Русия.

Людмила Балканова, политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми