Нов етап в историята на МОЧА: паметникът го заграждат с конструктивно скеле

Днес, на 16 септември, стартира процесът на монтаж на скелето около Паметника на Съветската армия, който е известен още като Монумент на окупационната червена армия (МОЧА).

Първоначално работниците премахнаха палатките, които бяха поставени зад загражденията от движенията “Левицата!” и “Възраждане” за да предотвратят преместването на паметника.

Основната цел на поставянето на конструктивното скеле около паметника е да се осъществи демонтаж на евентуално рискови елементи от самия паметник. Паралелно с това ще бъде извършено подробно обследване на състоянието на паметника с оглед на предстоящите експертни решения за неговото преместване.

Напомняме, че през март тази година Столичният общински съвет взе решение да премести паметника и да го експонира в музей. Той възложи тази задача на кмета на София, който трябваше да поиска одобрение от страна на държавата, която е отговорна за паметника.

Въпреки че служебният кабинет не предприе действия, редовното правителство на 2 август промени статута на паметника от обществена собственост към частна държавна собственост, което позволи на областната управа да стартира процеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми