Нобеловата фондация няма да кани посланиците на Русия, Беларус и Иран

Днес Нобеловата фондация обяви, че няма да праща покани към посланиците на Русия, Беларус и Иран за церемонията по връчване на наградите в Стокхолм, която ще се проведе по-късно тази година. 

През миналата година посланиците на Русия и Беларус бяха изключени от събитието поради подкрепата на Минск за руска неправомерна агресия срещу Украйна. В четвъртък, фондацията обяви, че този път ще покани посланиците на тези страни, както и на Иран, който бе асоцииран с предоставяне на дронове-камикадзе и въоръжение на Владимир Путин. Това стана с цел включване на всички в глобалното събитие, въпреки различията във възгледите им за Нобеловата награда, обаче беше посрещнато с голяма критика. 

След това руските власти обявиха Дмитрий Муратов, нобелист за мир и главен редактор на “Новая газета”, за “чуждестранен агент”. Преди това лидерите на няколко шведски политически партии също обявиха бойкот на церемонията.

“Приемаме силната реакция в Швеция. Поради това избрахме да повторим миналогодошиното изключение от редовната практика, т.е. да не каним посланиците на Русия, Белрус и Иран на церемонията по връчването на нобеловите награди в Стокхолм”, се посочва в днешното съобщение.

Напомняме, че победителите в петте отделни категории се обявяват в началото на октомври и получават наградите си в шведската столица след процес на номиниране, който остава засекретен за 50 години. Шестата, награда за мир, се връчва в Осло на отделна церемония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *