Невъзможно е да си представим ЕС без Украйна, Молдова и Западните Балкани

Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на изказването си в Мадрид. Тя също така отбеляза, че ЕС ще продължи да подкрепя Украйна и да помага на украинския народ да се противопоставява на руската агресия. Урсула фон дер Лайен подчерта, че са изминали почти 500 дни от началото на руската инвазия и народът на Украйна е проявил невероятна упоритост и издръжливост. И сега Европа е длъжна да отговори на тази издръжливост и упоритост.
През следващите шест месеца, каза тя, ЕС трябва да подкрепи финансово Украйна с план на стойност 50 млрд. евро, да насърчи реформите и да предостави военна помощ. Освен това санкциите срещу страната-агресор Русия трябва само да се засилят.
“Испания председателства Съвета на ЕС в решаващ момент, когато трябва да удвоим подкрепата си за Украйна. Изминаха почти 500 дни от бруталното нахлуване на Русия. Това са 500 дни на страданията на украинския народ. Но това са и 500 дни на забележителна съпротива от страна на украинския народ, който смело се бори за свободата си. Сега нашата отговорност е да се противопоставим на тази издръжливост и упоритост”, каза тя.
Що се отнася до други области на подкрепа за Украйна, тя припомни колко е важно да продължи прилагането на санкциите, за да се поддържа натискът върху Русия. Също така, предоставянето на украинските отбранителни сили на това, от което се нуждаят, за да успеят на бойното поле: военно оборудване, съвместно закупуване на стоки за спешни случаи и увеличаване на производството на боеприпаси.


Урсула фон дер Лайен припомни също за помощта на Украйна за документиране на руските военни престъпления, за да могат военните престъпници да бъдат изправени пред съда. А също и да се работи по възможността за използване на замразени руски активи за възстановяване на Украйна.
По повод откриването на Международния център за наказателно преследване на престъплението агресия срещу Украйна (МЦНП) в Хага тя заяви “Нахлуването на Русия в Украйна продължава да носи неописуеми ужаси всеки ден. Дълбоко обезпокоителните новини за умишлени нападения срещу цивилни граждани, включително деца, се превърнаха в брутално ежедневно” напомняне за кръвопролитията, които Путин върна на нашия континент. Доказателствата за безбройните международни престъпления, извършени от Русия, се трупат”.
“Новият международен център за наказателно преследване ще играе ключова роля в изправянето на отговорните лица пред съда, особено за престъпната агресия. Ще направим всичко възможно, за да привлечем Путин и неговите подръжници към отговорност”, цитира Европейската комисия думите на фон дер Лайен.


Също така по време на пресконференция след посещението на Европейската комисия в рамките на испанското председателство на ЕС Урсула фон дер Лайен заяви, че по-нататъшното разширяване на европейския блок ще изисква институционални реформи.
“Трябва да намерим отговор на фундаментални въпроси: как ще изглежда процесът на вземане на решения и използването на съфинансиране, как ще се оформят общите насоки на политиката и каква трябва да бъде сила, която искат да видятевропейските граждани. Всички тези промени ще отнемат време и трябва да се обмислят сега”, каза тя.


“Става дума най-вече за трансформацията на нашето общество, цифровите промени и неотложните въпроси, свързани с климата. Трябва да си отговорим на ключовия въпрос – какъв искаме да бъде нашият Европейски съюз? Според мен това трябва да бъде един по-федерален Европейски съюз”, заяви испанският министър-председател Санчес.


Европа навлезе в нова ера, откакто Русия започна вероломната си война срещу Украйна. Новите предизвикателства и обстоятелства, в които съвременна Европа започна да се закалява, бележат трансформация на европейската цивилизация. Държави като Унгария мечтаят за връщане към старите времена на “приятелство” с Русия, опитвайки се да седнат на два “стола” на геополитиката. В същото време България активно развива реформиран военно-промишлен комплекс и се стреми да задълбочи дипломатическите отношения с държави, които имат реално влияние върху създаването на нова Европа.

®️Людмила Балканова – политически анализатор специално за FAR-BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *