,

“Неприятелските държави” към  Русия повече няма да получават части от военна техника и ремонтни лицензи

Русия прекъсва доставките на резервни части и намалява ремонтните лицензи на “неприятелски държави”, които снабдяват Украйна с оръжие. Това стана известно според съобщението от руската информационна агенция “Интерфакс”, която цитира  изказванията на Дмитрий Шугаев, главата на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество.

“По-конкретно на предприятия се отнемат лицензи за право на ремонт на военна техника руско/съветско производство. Например на редица предприятия, разположени в България и Чехия, са отнети лицензите за ремонт на хеликоптери тип “Ми”, изтъкна той по време на форума “Армия-2023”.

Съгласно изказванията на Шугаев, това решение идва с оглед на войната в Украйна, тъй като Русия определи държави, подкрепящи Украйна и въвеждащи санкции срещу Москва, като “неприятелски”. Сред тях е и България като член на Европейския съюз.

Шугаев подчертава, че ведомството му активно наблюдава трансфера на руска военна техника към трети страни и предприема мерки, които засягат не само военнотехническото сътрудничество с недобросъвестни партньори, но и политическите отношения.

Той посочи пред “Интерфакс”, че износът на военна техника, оръжие и боеприпаси към трети страни може да се осъществи единствено с изричното съгласие на притежателя на лиценза, който в този случай е Русия. 

“Позволете ми да ви напомня, че всяка доставка на военни продукти в чужбина е възможна само след като купувачът предостави сертификат за краен потребител, според който вносителят, наред с други неща, се задължава да не прехвърля получените продукти в трети страни без официалното съгласие на руската страна”, поясни Шугаев.

Напомняме, че по-рано Москва вече отмени данъчни и визови облекчения, митнически споразумения и товарни превози с “неприятелските държави”, които бяха категоризирани като офшорни зони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *