,

Неопределена позиция: Президентът и министър-председателят на България от двете страни на барикадата

Българският президент Румен Радев заяви, че ако правителството реши да присъедини страната ни към европейската инициатива за предоставяне на Украйна на 1 милион снаряда, то “това би било грешка”. Това каза Радев на 20 юни, цитиран от Българското национално радио.

Както посочи президентът, “конфликтът в Украйна се разраства” – “носи огромни рискове, изтощава нашите икономики и социални системи”. Според Радев България „не трябва да се намесва, като предоставя оръжие за войната в Украйна“, тъй като това „не е начинът да се сложи край на конфликта“.

Медията отбелязва, че въпросът за предаването на боеприпаси на Украйна предизвика задочен спор между Радев и премиера Николай Денков, който смята, че България трябва да спазва задълженията си: „България трябва да бъде последователна и да изпълнява взетите по-рано решения. Необходимо е да се помогне на Украйна с оръжия и снаряди.

„Имаше решения на Народното събрание и в миналото. Мисля, че трябва да сме последователни и да изпълняваме решенията, взети в Народното събрание, и да помогнем на Украйна, която е атакувана от съседна държава и се опитва да възстанови териториалната си цялост“, каза той.

В началото на ноември миналата година парламентът реши да изпрати оръжия в Украйна. Списъкът на оръжията не беше оповестен, но се знае, че това са стрелково оръжии и някои боеприпаси.

„Доколкото разбрах, президентът каза, че България участва в подкрепата на Украйна. Затова виждам известно противоречие – от една страна участваме, от друга страна не участваме със снаряди, така че нека президентът да обясни това противоречие “, каза Денков. Така правителственият глава не подкрепи изявленията на българския президент Румен Радев, който се противопоставя на предоставянето на военна помощ на Украйна.

Новият министър на отбраната на България смята, че е необходимо да се придържаме към досегашните задължения към Украйна, но на първо място – към НАТО.

„Ние ще помогнем на Украйна с много ясното разбиране, че това не е само морално задължение към една близка до нас страна, която е жертва на агресия, но това е наш стратегически интерес, за да можем да гарантираме сигурността в нашия регион“, каза министърът на отбраната Тодор Тагарев след двудневната среща на НАТО в Брюксел. България ще участва в общата европейска помощ със снаряди за Украйна, каза още Тагарев в интервю за Politico.

От началото на руската война в Украйна българският президент Румен Радев заема позицията, че предоставянето на военна помощ на Киев ще „удължи войната“. Тези твърдения съвпадат с руската позиция и коренно се различават от общоевропейската.

„Докато е на власт временното правителство, България няма да предостави на Украйна своите изтребители, зенитно-ракетни системи, танкове и бронетранспортьори“, каза Радев на 21 март. Но сега в България има ново правителство и всичко се променя.

Парадоксално е, че буквално преди дни в самата страна беше разкрита мрежа от пропагандни ресурси, които разпространяваха фалшиви новини. Порталите използваха платформата Share4Pay, която плаща на потребителите да разпространяват новини от тези сайтове в социалните мрежи. Анализаторите са разкрили мрежа от почти 400 подобни сайта, които вероятно са били създадени, за да разпространяват руски наративи сред българската публика.

Според техните изводи, една от причините за бързия възход на руската пропаганда в българското информационно пространство е увеличаването на броя на подобни ресурси. До края на 2022 г. в сравнение с 2021 г. количеството такова съдържание е нараснало почти 20 пъти. Анализаторите отбелязват, че най-значимите скокове са настъпили в началото и края на годината, което може да показва стратегическо планиране и координация на тези усилия.

Как да свържем факта на позицията на президента на България и подобни пропагандни мрежи? Ами с факта, че „руският мир“ е проникнал във всички страни и само общата консолидация, както и съвместната работа в полза на мира в Европа, започват от правителствата на държавите.

Страните членки на НАТО са не само гаранти за мира на континента, но и развити правови държави, в които се ценят както правата, така и задълженията. Сега е задължение на всички страни от Алианса да осигурят бъдещето на жителите на Европа и света. Една от точките за постигане на мир между Украйна и Руската федерация е помощта на Въоръжените сили на Украйна с боеприпаси. Тези, които все още вярват, че мирът с Руската федерация може да бъде постигнат без „тояга“, трябва да си останат в “рудиментарната Европа“ от началото на 2022 г.

®️Людмила Балканова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *