НАТО предупреди Русия, че засяга български териториални води и осъди опасното й поведение в Черно море

НАТО осъди “опасното” поведение на Русия в Черно море и опитите ѝ да блокира износа на украинско зърно, като подчерта, че новата руска “предупредителна зона” засяга териториалните води на България, която е членка на Алианса, предаде БТА.

На 26 юни се проведе второто заседание на новия Съвет НАТО-Украйна, създаден по време на срещата на върха на Алианса във Вилнюс в началото на юли, с цел укрепване на политическите връзки между съюзниците и Киев по въпроси от взаимен интерес.

Тема на заседанието беше новата морска “зона на повишена военна заплаха”, създадена от Русия, която обхваща и водите в изключителната зона на членката на НАТО България, което “поражда нови рискове от недоразумения и ескалация”.

На 17 юли Русия се отказа от зърненото споразумение, подкрепено от ООН, което от лятото на 2022 г. позволяваше на Украйна да изнася зърното си през Черно море. Последваха масирани руски обстрели на украински пристанища и складове за зърно. В ежедневния си бюлетин разузнаването на британското Министерство на отбраната съобщи, че руският Черноморски флот се подготвя за блокада на украинските пристанища. Руската корвета “Сергей Котов” вече патрулира маршрута между Босфора и украинския пристанищен град Одеса, се казва в бюлетина.

“Съюзниците и Украйна категорично осъдиха решението на Русия да се оттегли от черноморското зърнено споразумение и умишлените ѝ опити да спре износа на селскостопански продукти от Украйна, от който зависят стотици милиони хора по света”, се казва в изявлението на НАТО, публикувано след срещата на съвета НАТО-Украйна.

“Русия носи пълна отговорност за опасните си действия и за ескалацията в Черноморския регион”, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
“Действията на Русия също така представляват съществен риск за стабилността в Черно море, което е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците засилват подкрепата си за Украйна и повишават бдителността си”, добави той.
Столтенберг подчерта, че НАТО е готов да защити всеки сантиметър от съюзническата територия от всякаква агресия. Алиансът засилва и мерките си за наблюдение на Черно море, “по-специално с помощта на морски патрулни самолети и безпилотни летателни апарати”. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Украйна “ще продължи да изпълнява задълженията си за осигуряване на глобалната продоволствена сигурност. Оставаме единни с Алианса, докато се движим по пътя към членството ни в НАТО”, добави Зеленски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *