НАТО представя подробности за базата край Ямбол, която ще приеме 1500 войници

Базата на НАТО близо до Ямбол ще бъде дом за около 1500 войници, главно италианци, но при нужда може да приеме и по-голям брой войници. Това съобщиха военни експерти по телевизия Нова.

Базата, която ще служи за настаняване, гаражи и съхранение на военна техника, ще се намира в Кабиле, на мястото на бившата 66-а армейска ракетна бригада, където вече има съоръжения.

Подробностите за базата на бойната група на НАТО край Ямбол бяха обсъдени от генерал Съби Събев, първият национален военен представител на България в НАТО, професор Георги Цветков, който преподава отбранителна сигурност, и военния експерт Васил Данов.

Генерал Събев посочи, че няма да започнат изграждането на базата от нулата, тъй като вече съществуват съоръжения, които ще бъдат реновирани. Мястото е изолирано от населени места, каквото е било изискването по време на създаването му. Той добави, че да се нарича това “военна база” е малко преувеличено, като обясни, че инфраструктурата ще предоставя необходимите помещения и гаражи за съхранение на техниката, така че военният контингент да има комфортни условия за живот. Локацията е стратегически изгодна от военна гледна точка.

Васил Данов също отбеляза доброто разположение на базата, особено в близост до базата в Бургас. Той посочи, че основните сили на флота ще са концентрирани в този район, като добави, че пристанището е удобно и това близко разстояние до Кабиле помага за интеграцията на сухопътните, военновъздушните и военноморските сили.

Професор Цветков подчерта, че съоръженията в Кабиле имат временен характер. Основната концепция е развитието на националната бойна група в България, като се стреми към изграждане на постоянна структура, която да бъде способна да приеме по-голям брой войници. Той разгледа инвестицията като нещо необходимо.

Генерал Събев уточни, че в момента в бойната група участват предимно италиански войници, около 700 души. Той също така поясни, че ако бойната група трябва да бъде увеличена до бригада, тогава ще бъдат привлечени и други военни формирования, включително и български. Точните детайли за това откъде идват и каква техника ще бъде използвана още не са определени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми