Народното събрание одобри предаването на 100 бронетранспортьора на Украйна

Депутатите в Народното събрание приеха решение Министерството на вътрешните работи (МВР) да предостави на Украйна 100 бронетранспортьора, които вече са излезли от употреба. 

Инициативата беше подкрепена от мнозинството със 148 гласа “за”, 52 – “против” и без “въздържал се”. “За” гласуваха парламентарните групи от ГЕРБ, “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ), ДПС и петима депутати от “Има такъв народ”.

Особено активни противници бяха представители от парламентарните групи на БСП и “Възраждане”, които изнесоха живи дебати преди решението бе прието.

Според председателя на парламентарната комисия по отбрана, Христо Гаджев, конкретните детайли на сделката ще бъдат уточнени, след като правителството сключи споразумение за предоставянето на техниката с украинското правителство. После документът ще бъде представен за ратификация в Народното събрание.

Вносителите на инициативата поясниха, че бронетранспортьорите са произведени през 60-те и 70-те години на ХХ век и са закупени по време на така наречения “Възродителен процес” за тогавашните “Вътрешни войски”. Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, който е един от инициаторите на решението, посочи, че представителите на Министерството на отбраната и МВР в отговорните парламентарни комисии са уверили, че тази военна техника, прехвърлена към жандармерията като наследник на “Вътрешни войски”, вече не е необходима на МВР и не е от полза за Българската армия.

Решението за предоставяне на нова военно-техническа помощ на Украйна, нападнатата от Русия, бе предложено от знакови фигури в 49-ото Народно събрание. Сред тях са: лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова, съпредседателите на ПП-ДБ Кирил Петков и Атанас Атанасов, както и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутатът от партията Делян Пеевски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми