,

Нарастват цените на горивата: как се променят тарифите и какви са причините 

През последната седмица се наблюдава значителна промяна в тарифите на бензиностанциите. Практически всички видове горива на пазара се покачват, според информация от Nova TV.

Според информацията на специализирания уебсайт, който следи цените на горивата в цялата страна, най-голямото увеличение за последния месец е забелязано в цената на пропан бутана, който се е повишил с около 25 стотинки на литър. Текущата цена на бензин А95 е средно 2,69 лв. на литър, като и тук се отчита увеличение от 13 стотинки. Дизелът също се е повишил с 19 стотинки.

Главният двигател за по-високите цени на горивата е растежът на цените на суровия петрол на световните борси. Това се дължи на намалението на добивите от страни, износители на петрол, както и на рязкото увеличение на потреблението в Китай и Съединените щати.

“Цената на суровия петрол нарасна с 10 долара за 2-3 седмици. Добивите на арабските държави и Русия са намалели, което влияе на пазара, заедно с увеличението на потреблението в Китай”, коментира Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация. “Запасите в САЩ са намалели с около 22%, което е най-големото спадане за последните 15 години”, допълва собственник на бензиностанция Димитър Хаджидимитров.

Икономисти предупреждават, че поскъпването на горивата може да забави темпа, с който спада инфлацията. “Цените на горивата са един от основните компоненти на индекса, който мери изменението на цените – индексът на потребителските цени. Тоест, ако растат горивата, това ще се отрази на този индекс, и инфлацията може да се окаже по-висока, отколкото иначе би била”, твърди икономист Стоян Панчев.

Прогнозите сочат, че цените на горивата ще продължат да растат през следващите 2-3 седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *