Над 94 хил. заявления за земеделски субсидии са внесени

В оставащите дни до 11 юни все още е възможно да се подават заявления, но се налага санкция от 1% за всеки ден на закъснение.

До момента в страната са подадени над 94 хил. заявления за получаване на земеделски субсидии от Европейския съюз и националния бюджет, при което регистрираните площи са около 37 млн. дка, съпоставими с предходната година. Това става ясно от информацията, публикувана от Министерството на земеделието. Днес изтича крайният срок, в който фермерите могат да кандидатстват за директни субсидии без санкции. От утре до 11 юни все още могат да се подават заявления, но сумата, която ще се получи, ще бъде намалена с 1% за всеки ден на закъснение.

Има още няколко важни срока, които се посочват в информацията на Министерството на земеделието. В периода от 18 до 31 май всички кандидати за субсидии могат да правят корекции в своите заявления и да проверят дали техните правни основания (документ, доказващ основанията, по които се обработва дадена земеделска земя) са видими в системата за кандидатстване за плащанията. “Дори ако не отворят заявлението в този период, след актуализацията правните основания се появяват в ИСАК, и ако има забележка, тя автоматично се премахва”, посочва информацията.

Същевременно се предоставя възможност за коригиране на заявленията и в периода от 1 до 11 юни. Важно условие е, че ще се налага санкция от 1% от размера на промяната за всеки работен ден в този период.

Земеделските субсидии годишно са над 1.5 млрд. лв. от Европейския съюз и националния бюджет, като срокът за изплащането им е от октомври до юни на следващата година. Краен срок за изплащане на средствата към фермерите от миналогодишната кампания е до края на юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми