Над 700 хил. украински деца са отведени в Русия, обвинява Украйна

Украйна обвини Русия, че е отвела над 700 хил. деца от конфликтните зони на украинска територия в Русия, съобщи в неделя Григорий Карасин, ръководител на международната комисия в Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент.

“През последните години 700 хил. деца са намерили убежище при нас, бягайки от бомбардировките и обстрелите в конфликтните зони на Украйна”, написа Карасин в своя канал за съобщения в “Телеграм”, цитиран от “Ройтерс”.

Москва от своя страна твърди, че програмата им за довеждане на деца от Украйна на руска територия е насочена към защита на сираците и децата, изоставени в зоната на конфликта. Въпреки това, Украйна твърди, че много деца са били незаконно депортирани, а Съединените щати заявяват, че хиляди деца са били насилствено отведени от своите домове.

Голямата част от преместването на хора и деца е станала през първите няколко месеца на войната, преди първото голямо настъпление на украинските военни през миналата година.

През юли 2022 г. Съединените щати са оценили, че Русия е “насилствено депортирала” 260 хил. деца, докато украинското министерство на интеграцията на окупираните територии твърди, че в момента 19 492 украински деца се считат за незаконно депортирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *