Над 200 войници ще усъвършенстват уменията си за обезвреждане на водни мини по време на “Морски бриз” 23.3 

В Румъния стартираха ученията “Морски бриз” 23.3 с участието на войници от седем различни държави. Една от групите е от Украйна, според местната румънска медия Stiripesurse.

Конкретно, участниците в учението са общо 227 военнослужещи, като 164 от тях са членове на румънските военноморски сили, а останалите 63 представляват другите страни. Тези четиридневни учения стартираха на 11 септември. Те са организирани съвместно от румънските и американските военноморски сили и се провеждат в Черно море и в устието на река Дунав.

По информацията на Генералния щаб на румънските военноморски сили, основната цел на ученията е подобряването на оперативната и тактическа съвместимост между страните, участващи в учението, особено по отношение на обезвреждането на плаващи морски мини и взривни устройства.

“Морски бриз” 23.3 се провежда под ръководството на командването на румънските военноморски сили, председателствано от вицеадмирал Йоан Джорджеску, и включва специалисти по взривни устройства от различни страни, включително България, Франция, Обединеното кралство, Северна Ирландия, Съединените американски щати, Турция и Украйна. Някои от учебните активности се провеждат близо до Констанца, като в тях участват и водолази, докато други се изпълняват в северната част на устието на река Дунав, като в тях участва и речната флотилия, съчетана с военни техники от морската пехота, обясни командир Адриан Динка от румънските военноморски сили.

На въпрос за възможното наблюдение от страна на Русия, Динка посочи, че ученията се провеждат в териториалните води на Румъния, но допуска се съществуването на такава възможност. Румънският личен състав, участващ в учението, има точни процедури за действие в подобни ситуации, като подчерта, че реакцията ще зависи от конкретните обстоятелства на наблюдението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми