,

Над 2 милиона българи ще получат увеличени пенсии през юли

Изплащането на осъвременените пенсии започва от днес, 7 юли, съобщават от Националния осигурителен институт.

Хората могат да ги получат чрез пощенските станции по стандартния график до 20 юли.

За пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, трансферът на сумите за юли ще се осъществи на 7 юли.

НОИ заявява, че общо 2 013 700 пенсионери ще се възползват от увеличението от 12% на месечния размер на пенсиите, което влезе в сила на 1 юли тази година. Това е следствие от комплекса от мерки, включващи актуализацията по “швейцарското правило”, повишаването на минималните размери на трудовите пенсии и определянето на нови, по-високи размери на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност.

Всичките пенсионери с трудови пенсии, отпуснати до края на 2022 г., също ще бъдат засегнати с осъвременяването на изплащанията. От тези пенсионери, 995 няма да получат увеличение, тъй като техните пенсии вече надвишават максималния законово определен размер от 3400 лв. Също така, 16 350 пенсионери, чиито пенсии са започнали през 2023 година, няма да получат увеличение.

За осъвременяването на пенсиите от 1 юли за второто полугодие необходимата сума е 1 147,2 млн. лв.  От 1 юли минималния месечен размер на основната пенсия за осигурителен стаж и възраст  се увеличи от 467 лв. до 523,04 лв. Същото време, минималният размер на другите видове пенсии, свързани с трудова дейност, ще се определя като процент от посочения.

Социалната пенсия за старост от 1 юли, според Министерският съвет, ще е 276,64 лв. (увеличение с 12%). Размерът на другите изплащания, които не са свързани с трудова дейност,  ще се определя като процент от пенсията за старост.

Като резултат, след 1 юли 2023 г. очаква се намаляване броя на пенсионерите с месечен размер от пенсии и добавки под линията на бедност от 504 лв. почти 50% – от 672 870 на 340 209.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми