,

Националният празник на Украйна се отбелязва и в България

Денят на независимостта на Украйна, честван на 24 август, ще бъде отбелязан с шествия в София и Пловдив, а и с други прояви. От 16 до 21 часа в Градската градина в столицата се провежда благотворителна инициатива, има и концерт. Фасадата на Народния театър ще бъде осветена с цветовете на украинското и българското знаме. А самото шествие започва в 19 часа от района на градинката на площад “Възраждане”, където е паметникът на поета и общественик Тарас Шевченко. Под тепетата пък хората се събират в 18.30 часа на главната улица. Успоредно има панаир на занаятите и благотворителна изложба.  

Проявите в София са само едно от събитията, заради които СДВР обяви засилени мерки за сигурност. Другото е мача от турнира на “Лига на конференциите” между “Левски” и “Айнтрахт Франкфурт”. Той започва в 20 часа на Националния стадион “Васил Левски”. По това време се очаква и напрежение около Паметника на Съветската армия между охраняващите го с незаконния палатков лагер, и хора, които смятат, че трябва да бъде демонтиран веднага.

ОФИЦИАЛНО

“България отново заявява своята непоколебима подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните признати граници! Солидарност с правителството и народа на Украйна в защитата на родината и общите ценности!”, написа в мрежата X (бившата Туитър) вицепремиерът и министър на външните работи на страната ни Мария Габриел.

А в обръщението си към украинския народ президентът Володимир Зеленски заяви: “В голямата война няма малки неща. Няма ненужни. Няма маловажни. Това се отнася и за хората, и за действията, и за думите. Когато отбелязваме независимостта на Украйна, всеки може да я почувства в себе си. В тази борба е важен всеки, защото тя е важна за всеки. Това е независима Украйна”. 

ИСТОРИЯ

На 24 август 1991 г. Върховната рада на тогавашната Украинска съветска социалистическа република приема Декларация на независимостта. Това поставя началото на съвременната украинска държава.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми