,

Националната детската болница ще бъде до 2,5 години в Горна Баня

За изграждането на Националната детска болница все още не се извършва строителство, но процесът на подготовка е в ход. 

Здравният министър, проф. Христо Хинков, заяви пред БТВ, че няма да се преразглежда местоположението на болницата в Горна Баня. Според него, очаква се Националната детска болница да бъде завършена в рамките на 2,5 години. 

Проф. Хинков допълни, че работата по проекта за Национална детска болница не е прекъсвала и не са били прекратявани никакви договори.

Министърът обясни, че здравната система на България наистина е добра и отговаря на основните принципи, приети от водещите световни институции в областта на здравеопазването. Проблемът е по-сложен и е свързан с менталитета, образованието и парите. 

По неговите думи, средната заплата в болниците е достигнала средната заплата, определена в Колективния трудов договор. Има и болници, в които финансовото състояние е лошо, но въпреки това изпълнителният директор на болницата получава добра заплата, даде пример проф. Хинков. Той посочи, че младите лекари могат да получат заплата от 10 000 лв., ако работят в отдалечен регион. Трудно е да се определи точната сума, тъй като това зависи от различни изчисления, уточни здравният министър.

Хинков подчерта, че в бюджета за здравеопазването до края на годината не е предвидено увеличение на заплатите на спешните медици. За бюджета за 2024 г., министърът обеща да се побори за съществено увеличение на средствата за спешна помощ с 15-20%, както и за провеждане на реформи. Хората в здравната система са недостатъчни, защото младите лекари не остават в системата. Спешната медицинска помощ не е особено привлекателна за младите, призна проф. Хинков.

Той отбеляза, че няма необходимост за повече болници в България. Проблемът е в това, че не са достатъчни медицински специалисти, посочи здравният министър. Той сподели идея за създаване на партньорство между болниците в Плевен и Ловеч.

Относно медицинските хеликоптери, проф. Хинков заяви, че трябва да се работи системно, а не през кампании. Наемането на два хеликоптера за временен период е кампания и не решава проблемите. Здравният министър посочи, че се изграждат девет места за кацане на медицинските хеликоптери, 91 медицински специалист е обучен и около 2025 г. ще имаме шест хеликоптера. В съответствие с плана, до края на годината ще бъде наличен само един медицински хеликоптер.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми