Национален ден на траур е обявен в следствие на природната катастрофа в Южното Черноморие

Днес, на 8 септември, обявен е Национален ден на траур в памет на жертвите на природната катастрофа в Южното Черноморие. В резултат на бедствието загинаха четирима души: двама мъже и две жени.

Съгласно указанието на премиера Николай Денков, се сформира временна междуинституционална експертна комисия, която в момента извършва проверка на състоянието на инфраструктурата в засегнатите райони. Тази група се ръководи от заместник-министъра на околната среда Петър Димитров и включва представители от регионалното и земеделското министерство, пътната агенция, Дирекцията за национален строителен контрол, бургаската областна администрация и засегнатите общини. В рамките на 14 дни комисията трябва да представи доклад със своите наблюдения и предложения за действия.

Почна процесът на възстановяване на щетите, причинени от наводненията. Финансовият министър Асен Василев завери обществото, че в наличие има достатъчно финансови ресурси в специалния фонд за бедствия и аварии. Според предварителните оценки щетите по инфраструктурата в община Царево достигат 30 милиона лева. В тази община бяха засегнати 12 моста, които са били напълно разрушени или сериозно повредени от стихията. Военни инженери извършват огледи и оценки на три мостови съоръжения в община Царево.

Регионалният здравен инспекторат в Бургас издал указание за преустановяване на къпането в морето през следващите 48 часа поради замърсяване на водата. Също така, се препоръчва да се използва водопроводната вода само за битови нужди и не за пиене или готвене.

Бедствието засегна обширни райони, включително Лозенец, “Арапя”, Варвара, Царево, “Нестинарка” и Синеморец. Също така, в село Кости се извърши евакуация поради интензивните дъждове, които достигнаха 329 литра на квадратен метър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми