,

На Световния ден за борба с хепатита МЗ предложи да се лекуват и неосигурените пациенти

Ръководството на Министерството на здравеопазването планира внесение на изменения в Закона за здравето, които ще разширят достъпа до лечение за здравно неосигурените пациенти, страдащи от хепатит В и С. 

Заместник-министърът на здравеопазването, Михаил Околийски, обяви това днес, на 28 юли, по случай Световния ден за борба с хепатита. Той подчерта, че Националната програма за превенция и контрол на вирусните хепатити за периода 2021 – 2025 г., си поставя амбициозната цел да намали заболеваемостта с 45% до 2025 г.

Специалисти отново настояха да се отстрани излишното изчакване от 6 месеца преди да започне лечението с новите безинтерферонови терапии срещу хепатит C, които се прилагат в страната от 2016 г. и имат над 95% ефективност.

Проблемът възниква, защото Здравната каса изисква 6-месечно наблюдение на инфектираните пациенти, които не са сериозно увредени от заболяването на черния дроб, а това условие, според специалистите, е научно и медицински необосновано.

Председателят на Българското дружество по гастроентерология, Красимир Антонов, изтъква и излишните кръвни изследвания, които не са необходими според международните препоръки за лечение.

Михаил Околийски посочва, че общопрактикуващите лекари имат ключова роля в превенцията на хепатит B и C и следва да получат ясни насоки за действие, ако някой от техните пациенти прояви симптоми на заболяването.

Мотото на тазгодишния Световен ден за борба с хепатита е “Не чакай. Изследвай се сега за хепатит В и С, за да защитиш себе си и своите близки.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *