,

На срещата в Джеда България изрази подкрепата си за Украйна и осъди навлизането на руските кораби в нашата икономическата зона

България обяви своята ангажираност за продължаване на помощта за износ на украинско зърно и предоставяне на допълнителна материална и техническа подкрепа на Киев. Това ще включва и помощ в такива области, като възстановяване на енергийната система и опазване на околната среда.

Тази позиция изрази Министерство на външните работи на Република България по време на международните консултации в град Джеда, Саудитска Арабия. Събитието събра представители от над 40 държави, включително Украйна и Китай, където няколко държави представиха потенциален мирен план за Украйна. Обаче преговорите продължават.

България взе участие в подобен формат на сътрудничество за първи път, като в неговите рамки тя изрази явната си критика към решението на Москва да се оттегли от т.нар. Зърнена сделка, използвайки продоволствената сигурност и хранителните доставки като инструмент за подкрепа на свои имперски амбиции. 

Според заявлението на Министерството на външните работи: “Целенасоченото разрушаване на цивилна инфраструктура, включително пристанищни съоръжения по река Дунав, създава сериозен риск от ескалация в региона. Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски държави, включително в тази на България, както и обявяването на предупредителни райони в тях, опасни за корабоплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите интереси на страната ни и на българските граждани.”.  

Участието в срещата в Джеда показва активния подход на България в рамките на Формулата за мир.

“Включването на страната ни е признание за ясната и последователна политика на правителството в подкрепа на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници, както и неотменимия ангажимент за търсене на мирно решение на започната от Русия непредизвикана война срещу народа на Украйна”, заявиха от Министерството на външните работи на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *