,

На срещата на върха в Атина 11 страни приеха декларация в подкрепа на Украйна

На срещата на върха, организирана от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, 11 лидери на балкански страни, включително Гърция и България, подписаха Атинската декларация за подкрепа на Украйна. 

Съгласно декларацията страните изразяват непоколебимата си подкрепа за „независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, основани на ценностите на демокрацията и върховенството на закона, пред лицето на руската агресия“. 

„Руското нахлуване в Украйна е повратен момент за Европа, създаващ ново ниво на осъзнаване на общите принципи, единство и общо бъдеще в рамките на ЕС. Това е критичен момент за сигурността, мира и стабилността на нашия европейски континент“, се казва в декларацията. 

В документа се отбелязва още, че “законите и принципите, които толкова дълго допринасяха за стабилния и предвидим ред на европейската сигурност, бяха нарушени, и ние отново станахме свидетели на разрушителните последици от ревизионизма”.

„Потвърждаваме, че не може да има безнаказаност за военните престъпления и другите зверства, като атаки срещу цивилни и унищожаване на инфраструктура, и че всички отговорни трябва да бъдат подведени под отговорност“, се казва в декларацията. 

Освен това се отбелязва, че освен Западните Балкани, Украйна и Молдова са географски съседни на държавите-членки на ЕС, споделят общо европейско наследство и „като стратегическа инвестиция в мира, сигурността и стабилността в Европа е важно тези региони да бъдат приети като пълноправни членове на европейското семейство“. Лидерите подчертаха колко е важно тези региони да бъдат “признати като пълноправни членове”.

„Подчертахме необходимостта от активизиране и пренасочване на процеса на разширяване, който да е осезаем и заслужаващ доверие, без обиколни пътища от установените условия. Изразихме готовността си да подкрепим Украйна и Молдова в предприемането на следващите стъпки по процеса на присъединяване (към ЕС), веднага щом завършат необходимите реформи“, се подчертава в документа. 

Документът е подписан от президента на Сърбия Александър Вучич, президента на Молдова Мая Санду, президента на Украйна Володимир Зеленски, президента на Черна гора Яков Милатович, премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, премиера на Румъния Марчел Чолаку, министър-председателя на Косово Албин Курти, премиера на Босна и Херцеговина Боряна Крищо, министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски, министър-председателят на България Николай Денков, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович в присъствието на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Подчертава се също, че Атинската декларация е нова проява на балканските лидери, включително Гърция, “в лицето на руската агресия” да изразят “подкрепа за независимостта на Украйна”.

Лидерите изразиха своята подкрепа и признателност към украинския президент Володимир Зеленски, който също присъства на неформалната среща в понеделник в Атина. Както беше съобщено, президентът Володимир Зеленски пристигна на посещение в Гърция в понеделник, след визитите си в Дания, Нидерландия и Швеция. В Гърция украинският държавен глава и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подписаха съвместно изявление за подкрепа за евроатлантическата интеграция на Украйна.

Този акт е ясен сигнал, че страните от Европейския съюз не само подкрепят Украйна в стремежа й за членство в ЕС, но и активно се противопоставят на руската агресия в правното пространство. На Украйна й предстоят сериозни изпитания и само с пълната подкрепа на всички членки на ЕС тя ще може да ги преодолее успешно.

Людмила Балканова, политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *