На фестивала в Жеравна се събраха множество българи, облечени в традиционни народни носии.

В известното си етнографско село Жеравна, стотици българи, облечени в народни носии, се събраха на 18 август, деня на старта на фестивала. Мястото за събитието, Добромерица, гостоприемно посрещна гостите с обилни песни, танци, нестинарство, състезания, майсторски работилници и изкушаващи ястия. Събитието, което се проведе вече за 15-ти пореден път, е създадено през 2008 година по инициативата на Христо Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Националния фолклорен ансамбъл “Българе”. Специалният гост на откриването беше Стефан Радев, кметът на община Сливен.

Стефан Радев сподели: “Радвам се, че всяка година тук виждам все повече млади хора. Надявам се нашите деца да пренесат и продължат тази богата традиция. Фестивалът да продължи да живее във времето, а Христо Димитров заслужава нашата благодарност за неговата постоянна ангажираност и мисия за съхранение на българското наследство. Докато има такива индивидуалности, нашата страна ще става все по-добро място.”

Поклон пред традициите и родната култура бе изразен от кмета на Жеравна Васил Рещов, както и от кмета на Котел, Коста Каранашев. Със стартов сигнал от Христо Димитров и Пазителите на българщината, се откри поредното издание на този патриотичен фестивал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми