На четвърти ден огнеборците овладяха пожарът край Хвойна в Родопите

Целият горски пожар, който бе избухнал близо до село Хвойна в Родопите, е под контрол, без нови огнища и разпространение на огъня. За това информира инж. Здравко Бакалов, ръководител на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян, предава БТА.

Големият пожар в горските зони е бил успешно овладян, макар че продължава гасенето на тлеещите огнища. Този процес включва участието на два военни хеликоптера от авиобаза Крумово.

Според информация от (ЮЦДП, пламъците засегнали над 1000 декара горски площи. През четвъртия ден на усилените усилия за потушаване на пожара над село Хвойна край Чепеларе, инженер Бакалов посочи, че не са били открити никакви следи от незаконно дърводобив или сеч в горската маса, към която не съществуват пътища.

ⓒ mediapool

Причините за трудностите при гасенето са свързани както с липсата на лесен път до засегнатите зони, така и с натрупаните смоли по дърветата. През 1995 г., в този район се извършвало добиване на смола, което е допринесло за увеличаване на пожарната опасност. По тази причина се забелязва тежък и гъст дим над засегнатата зона, заради който пламъците не можаха да бъдат угасени с вода. По думите на Здравко Бакалов, това бедствие прилича на предишния пожар в Югово през 2021 г., където също така са се забелязали сходни обстоятелства с останали смоли в гората.

Екипи от пожарникари, горски служители и доброволци продължават борбата с тлеещите огнища, разположени както по периферията, така и в центъра на пожарната зона. ЮЦДП използва тежка верижна техника, за да създаде просеки и минерализирани ивици, с които да се спре разпространението на огъня. За да подпомогне усилията за гасене, хеликоптерите Ми-17 и AS 532 AL Cougar продължават да участват в операциите за потушаване на огъня от въздуха.

През последните дни на август, Военновъздушните сили (ВВС) са се включили в борбата със седем пожара по цялата страна, включително и този близо до Чепеларе. Военните хеликоптери са използвани за изливане на над 500 тона вода, като екипажите се справяли успешно със сложните условия – неравен релеф, високи температури, дим, вятър и турболенция. Въпреки трудностите, екипите са се справили успешно със задачите, както отчита пресцентърът на Министерството на отбраната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *