,

МВР предупреждава: Бъдете внимателни с фалшивите електронни писма от името на министерството

Съветът на експертите: Не отваряйте такива съобщения, за да предотвратите рискове за вашите устройства

Министерството на вътрешните работи (МВР) отново акцентира, че гражданите да бъдат внимателни във връзка с учестяващите оплаквания за получаване на електронни писма с заплашителни предупреждения за наказателно преследване, представени с логото на МВР. Представляването на тези съобщения е свързано с фишинг, съобщава БТА.

МВР никога не използва електронна поща за контактиране на гражданите, а електронните имейли, изпращани от вътрешното министерство и другите институции в България, задължително се завършват с разширението “.bg”, добавят от полицията.

Съветът на експертите настоятелно препоръчва, че при получаване на подобни електронни писма е необходимо да се избягва дори отварянето им, за да се предотвратят потенциални рискове за електронните устройства.

Според проведени проучвания, всяка секунда 18 души стават жертва на киберпрестъпления в световен мащаб, което означава, че всекидневно около милион и половина инцидента се случват. Киберпрестъпленията причиняват щети на стойност милиарди долари, като голяма част от тях никога не бъдат възстановени. Влизането в информационната инфраструктура на компании или институции може да има катастрофални последици за обществото. Това беше разкрито по време на конференция за киберсигурност в Казанлък през май месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *