МВР отбелязва засилване на кибератаки срещу българските компании

Бизнесът стана цел на нарастващ брой кибератаки. Според изявленията на Явор Серафимов, директор на Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” в ГДБОП, на всеки четири дни в България една фирма става жертва на сменена банкова сметка. Тази информация беше представена по време на международен киберфорум, предава БНТ.

Едно от най-големите предизвикателства, което нанася значителни финансови щети за частни компании в България, е атаките, при които хакери компрометират междуфирмената кореспонденция, известна като “сменен айбан”. Според Серафимов, търговско дружество в страната беше измамено със сумата от 6,5 милиона щатски долара през юни тази година.

Следователите смятат, че отговорни за тези атаки са организирани криминални групи от Нигерия, които проникват в имейлитена българските компании. “В точно избран момент подменят банковата сметка, по която българската фирма да изпрати следващото плащане и по този начин се ощетяват български компании с десетки хиляди евро. Това е просто един от примерите на подобен случай 2 – 3 пъти годишно имаме подобни български компании, които губят понякога и милиони левове”, поясни шеф на дирекция “Киберпрестъпност” към ГДБОП Владимир Димитров.

Експертите предупреждават, че хакерите успяват да получат достъп до кореспонденцията на компаниите, като влизат в техните пощенски кутии. Според Владимир Димитров, това вероятно се случва поради липса на информация и знание сред интернет потребителите. Хакерите използват фишинг имейли, за да научат потребителските имена и пароли за пощенските кутии. След това те се вписват в тези пощенски кутии и следят кореспонденцията между българските компании и техните чуждестранни партньори, след което подменят имейлите.

По думите на заместник-министърът на вътрешните работи, Стоян Темелакиев, борбата с киберпрестъпността е в приоритетите на Министерството на вътрешните работи. За тази цел се инвестира в експерти, подобряване на тяхната квалификация и техническо оборудване. Темелакиев подчерта, че координирането на усилията на международно ниво е от съществено значение за ефективно справяне с киберзаплахите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *