Можем да се озовем без важни лекарства поради тяхния износ

В България лекарствата се внасят на относително ниски цени, което води до насърчаване на тяхния износ и в крайна сметка, до липса на определени лекарства в нашата страна. Този проблем беше подчертан от д-р Александър Симидчиев, народен представител от партията “Продължаваме промяната – Демократична България”, в интервю за NOVA. 

Д-р Симидчиев, който е член на Здравната комисия на 49-то Народно събрание, напомни, че процесът на определяне на цените на лекарствата в България е законово регулиран и те са сред най-ниските в Европа. Поради тази причина съществува опасност вносените лекарства, от които се нуждаят българските пациенти, да бъдат изнасяни извън страната с по-висока цена. 

Парламентарната Здравна комисия е наредила министърът на здравеопазването редовно да предоставя информация относно липсващите лекарства на територията на страната.

“Задействането на ДАНС и МВР е единствено в крайната фаза – установявайки, че има такъв проблем, да се разбере кой е виновен за това и има ли неправомерни действия, които могат да бъдат санкционирани. Приоритет на здравеопазването ни са нуждите на нашите граждани”, каза народният представител. Той сподели безпокойството си по отношение на липсата на инсулин и настоятелно изразява недопустимостта ѝ. 

Д-р Симидчиев коментира и сигнала, отправен от асоциацията “Активни потребители” относно замърсяването на българското Черноморие. Според него,  асоциацията трябваше да подаде сигнала си на компетентните здравни инспекции или на отделенията за околна среда и води към Министерството на околната среда и водите, които след това да извършат конкретни проверки въз основа на съобщението. Той посочи, че тези институции провеждат рутинни проверки, които са установили, че няма замърсяване. В случай, че се установи замърсяване, съществува процедура, по която се действа, напомни Симидчиев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми