,

МОН увеличи времето за изпити на седмокласниците и представи стратегии за мотивация на учениците

Седмокласниците ще разполагат с 15 минути повече за първия модул от националните външни оценявания по български език и литература и математика, започвайки от следващата учебна година. За това съобщи пресслужбата Министерството на образованието.

Броят на задачите по двете предмета остава непроменен. Изпитът по български език и литература включва 26 задачи, а математиката съдържа 23 задачи. Въпреки това, има изменение във външното оценяване по математика, където сега има 18 задачи със затворен отговор, 2 задачи с кратък свободен отговор (числов, символен или словесен) и 3 задачи със свободен отговор, където учениците трябва да опишат и обосноват своите решения. Важно е да се отбележи, че от следващата учебна година две от задачите със свободен отговор ще бъдат избирателни. Тази промяна идва след установено явление, при което много ученици проявяват знание, но правят технически грешки, което води до неправилни отговори. Този подход ще позволи на учениците да коригират своите решения, ако открият, че техният отговор не се съдържа в предоставените варианти.

Министърът на образованието, Галин Цоков, обяви по време на национално съвещание с началниците на регионални управления на образованието, което беше излъчено на “Фейсбук” страницата на ведомството, че след началото на учебната година ще бъдат разработени стратегии за мотивиране на учениците и техните родители, за да продължат образователния процес. Особено внимание ще бъде отделено на учениците, които постигат ниски резултати на националните външни оценявания.

След 15 септември, екипите по обхват ще посетят семействата на децата, които се намират в риск, с цел обсъждане с родителите за оставането на децата в училище.

Цоков отбеляза, че държавният бюджет за 2023 г. одобри две програми за изграждане, реконструкция и престрояване на ясли, детски градини и училища, както и програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки в държавни и общински училища. Общата стойност на тези програми е 240 милиона лева. Той добави, че създаването на STEM центрове (кабинети за преподаване на науки, технологии, инженерство и математика) в 2200 училища в страната ще започне през следващата учебна година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *