МОН обяви за промени свързани с изпитите на 7 и 10 клас и наредбите за оценяването

Министерството на образованието и науката (МОН) планира да раздели датите за провеждане на изпитите след 7 и 10 клас и да промени минималния брой текущи оценки, необходими на учениците през учебния срок. Това бе заявено от министърът на образованието Галин Цоков на пресконференцията в МОН.

Според него промяната е насочена към подобряване на учебния процес. В края на тази седмица ще започнат обсъжданията с експертите относно промените, които трябва да бъдат направени в наредбите за оценяване, образователния минимум и подготовката, както и в наредбата, свързана с системата на учебното образование.

Министърът Цоков обясни: “От гледна точка на изводите, които си направихме от външното оценяване,  стигнахме до идеята в следващата година външното оценяване да бъде разделено, като дни, на 7 и 10 клас. Това осигурява повече време на оценителите за съсредоточаване на проверките на учениците след 7 клас. Целта е учениците да получат по-бързо резултатите, а след това да почне класирането в средните училища”.

Освен това, МОН планира промени в организацията на квесторите, които да наблюдават нормалното провеждане на изпитната сесия. Според обяснението на министър Цоков, изпитите за 7 клас ще бъдат проведени с една седмица отлагане, за да се осигури повече време за подготовка. Външното оценяване след 7 клас ще бъде структурирано според учебните дни, което ще изисква промяна в организацията на квесторите – те ще бъдат от съответното училище, както при 4 клас. Тази промяна цели да гарантира по-ефективно провеждане на изпитите, без да претоварва излишно учителите.

При предстоящите промени в Наредбата за оценяване, образователните експерти ще обсъдят възможността за намаляване на броя текущи оценки, необходими през определения учебен срок. Целта е да се запази значимостта на оценката и да не бъде намалена.

В областта на изследователската и проектната дейност МОН планира промени, които ще обхванат възможността за съвместно преподаване от учители от различни дисциплини. Това ще позволи в края на обучението да се извършва общо оценяване и да се осигури на учителите повече време, посветено на учениците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *