МОН готови промени в матурите поради ниските резултати

Планират се промени в изпитния формат на матурите и Националното външно оценяване. Това заяви министърът на образование Галин Цоков по времето на фестивала по роботика в Пловдив, цитира БНР.

През следващата учебна година ще бъдат прецизирани задачите с отворен отговор в изпитните варианти. Въпреки това, няма да има кардинални промени, тъй като срокът до 15 септември е кратък.Министърът обясни, че ще се консултират със специалисти в областта на тестологията, за да се осигури по-обективна оценка на задачите.

“Другият път на промяна е възможността за една по-голяма практическа ориентация към критично мислене при изпита за външно оценяване. Специално внимание ще се обърне на това при изпита след 7 клас. Ще се опитаме през следващата година в някои училища да изпробваме едни по-интегрални и насочени към практиката тестове”, съобщи Цоков.

В момента се работи и по методика за свързване на заплатите на учителите и допълнителните възнаграждения с резултатите от изпитите. За тази цел се разработва наредба за качеството на образованието. Галин Цоков подчерта, че от години не е имало стандарт за нивото на обучение.

Системата ще бъде променена след приключване на анализа на причините за ниските резултати от матурите и външното оценяване. Инспекторатът на Министерството на образованието вече извършва проверки в училищата с най-слаби постижения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *