Молдова забрани партия “Шор”, водеща антиправителствени протести

Партията “Шор”, организатор на редица демонстрации против правителството на Молдова, е била забранена от Конституционния съд на страната, съобщава CNN. Тази проруска политическа партия е изиграла водеща роля в протестите, които се провеждаха в страната, малка държава, находяща се между Румъния и Украйна и кандидатстваща за членство в Европейския съюз от миналата година.

Председателят на Конституционния съд на Молдова, Николае Роска, заяви: “Политическата партия ‘Шор’ е считана за разпусната от настоящия момент.” Решението на съда е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Партията “Шор” притежава пет от общо 101 депутатски места в молдовския парламент. След разпускането на партията, тези депутати ще продължат да останат в парламента като независими, но без право да се присъединят към други политически партии.

Водачът на партията “Шор” е Илан Шор, магнат, който през 2019 година избяга в Израел и по когото САЩ и Канада наложиха санкции. Илан Шор се свързва с проруските сили в Молдова, докато правителството на страната е проевропейско и през 2022 година Молдова получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз заедно с Украйна.

Молдова, която се бори с последствията от руско-украинската война, бе свидетел на големи протести през същата година, като партията “Шор” играеше важна роля в тях. Енергийната криза и високите цени на енергията бяха сред причините за несъгласието. Правителството на Молдова обвини Русия в планиране на преврат, който би насрочил възход на прокремълски сили в Кишинев.

Президентът на Молдова, Мая Санду, обвини Русия в използването на “диверсанти”, маскирани като цивилни лица, с цел разпалване на разделението и провокиране на безредици по време на политическа нестабилност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми