,

“Могъщата руска ПВО” се пука по шевовете

През последните няколко седмици руски военни и инфраструктурни обекти бяха подложени на атаки от неидентифицирани дронове камикадзе. Бяха регистрирани множество удари и нанесени щети. Това ясно демонстрира уязвимостта на системите за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Руската Федерация. 

В нощта на 30 август бяха нанесени редица удари с БЛА по руски цели. Определят тази атака като най-голямата от началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна. Взривове бяха регистрирани в Москва, Брянск и Рязан. В резултат на атаката срещу Псков бяха повредени няколко руски военнотранспортни самолета. Русия обвинява за атаката Киев, но нито украински официални лица, нито военното командване коментираха инцидентите. 

На фона на подобен провал в работата на системата, Русия изтегли ракетните си комплекси от двата Курилски острова. За това пише японският “Майничи Шимбун”. Това може да се дължи на засилените атаки от украински дронове, както и на недостигът на ПВО на фронтовата линия. Изданието се позовава на преподавателя в Токийския университет Ю Коидзуми, който е анализирал сателитни снимки на Maxar Technologies на островите Итуруп и Кунашир. 

През 2020 г. Русия разположи на тези острови ракетни комплекси С-300 – край залива Касатка на Итуруп и около Южно-Курилск на Кунашир. На снимките преди септември 2022 г. се виждат транспортно-пускови установки с ракети, радари и друго оборудване. Сега, твърди Коидзуми, те не са там.

Ракетни комплекси може да са прехвърлени в западните региони за използване във войната срещу Украйна. Коидзуми също предполага, че голямо количество стари танкове и гаубици от военната база в южната част на Сахалин също са изпратени на фронта в Украйна след ремонт. 

На свой ред британското разузнаване смята, че след последната атака с дронове Русия “преосмисля” позициите на противовъздушната си отбрана, за да се защити по-добре. Вероятно руснаците ще трябва да засилят противовъздушната отбрана на летищата си.

Разузнавачите отбелязват, че предишни удари по руски военни бази са принудили РФ да разпръсне самолетите си по цялата си територия. Неотдавнашните удари по Солци и Псков, обаче показаха, че дроновете имат значителен обсег, което затруднява по-нататъшното разпръскване. 

Също така стана известно, че след мащабния удар с дронове по територията на Русия руският министър на отбраната Сергей Шойгу е посетил завод на концерна „Алмаз-Антей“ в Тулска област и е поискал производството да бъде настроено „в режим 24/7“. , което в по-голяма степен предизвиква чувство на паника сред висшето руско военно ръководство. 

Генералният директор на концерна Ян Новиков му докладвал за увеличаване на темповете на производство и доставка на средства за противобатарейна борба за руските войски, продължаващи военните действия срещу Украйна. Според Новиков работните смени в завода вече са увеличени, а извършените през последните две години реконструкция и техническо превъоръжаване са позволили да се увеличат производствените мощности “в пъти”. Министерство на отбраната не уточнява кой завод е посетил Шойгу.

“Кърпенето на дупки” в работата на системите за ПВО вече се превърна в задача номер едно за Русия. Кой би предположил, че година и половина след гръмките изявления за „превземането на Киев за три дни“, Москва ще поставя с най-висока степен на приоритет задачата за подобряване на противовъздушната отбрана на територията на Русия. 

Кремъл се сблъска до голяма степен с последствията от кървавата и безпрецедентна агресия, която предприе не само срещу Украйна, но и срещу целия цивилизован свят. Сега набързо се обсъждат варианти за „закриване на небето“ над Русия, след като целият свят видя слабостта не само на граничната служба на РФ, но и уязвимостта на отбраната на важни стратегически обекти на ВС на РФ. 

Колкото по-дълго Русия протака конфликта, толкова по-вероятно е на Кремъл да му се налага да плаща за желанието си да узурпира Украйна и съседните страни, проливайки кръвта на цивилното население.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *