МО: президентската институция манипулира и разединява обществото.

Министерство на отбраната излезе с остра позиция относно изказване на Илияна Йотова, направено по време на посещението й в търновско село, където тя се включи в Празника на баницата. Вицепрезидентът направи пред журналисти внушения, че критиките към президента целят да отклонят вниманието на българската общественост от това какви ангажименти е поело българското правителство пред президента на Украйна Володимир Зеленски.

В отговор на вицепрезидента Йотова Министерство на отбраната публикува позиция:

“Във връзка с медийни запитвания за коментар относно изявление на вицепрезидента Илияна Йотова, Министерство на отбраната заявява:

Тревожно е, че президентската институция манипулира общественото мнение с неверни внушения за военната помощ за Украйна и така подхранва кампанията по дезинформация, която се води срещу България. Като подменя информацията за това, което страната ни е готова да предостави като помощ, с това, което Украйна иска от България, вицепрезидентът заблуждава обществеността.

Министерството на отбраната има пълната подкрепа от правителството за военната помощ за Украйна, определена с решение на Народното събрание. Подкрепата категорично няма да застраши боеспособността на българската армия и възможностите на държавата ни да се защитава. България ще предостави боеприпаси, които са към края на своя ресурс, но са в годно състояние. Те са извън нормативите за поддържане на запаси и осигуряване на подготовката на армията.

Обръщаме внимание, че с днешния си опит да разклати стабилността на редовното правителство, вицепрезидентът насажда страх и разединява, вместо да обединява нацията”.

Срещата на Румен Радев при посещението на президента на Украйна Володимир Зеленски получи сериозен отзвук заради размяната на остри реплики между двамата държавни глави за помощта с оръжие за воюващата срещу агресора страна. Първият коментар от “Дондуков”2 дойде от вицепрезидента Илияна Йотова, която заяви пред медиите: “Единият говори за това, че ние ще дадем всичко на Украйна, с изключение на самолетите, другият казва, че не, ние ще дадем това, което можем. Но така или иначе вчера министър-председателят беше в ситуация да тълкува думите на собствения си министър, да смени собствената си позиция поне два пъти в деня, което оставя в мен съмнението, че има нещо скрито”. Според Йотова критиките към президента целят да прикрият ангажименти за военна помощ, които правителство е поело пред Зеленски.

В петък на извънредна комисия по отбрана министър Тодор Тагарев обяви, че България е получила списък “Зеленски” с исканите оръжия, без летателни средства. А премиерът Николай Денков уточни, че има разлика между това, което е поискано и това, което може да бъде дадено.

По-късно в предаването “Лице в лице” министърът на отбраната Тодор Тагарев разясни, че предоставяме на Украйна годни боеприпаси, които са към края на своя ресурс. Когато извадим от складовете годно, но на години въоръжение и боеприпаси, получаваме компенсация около 55%, уточни министърът.

„Ние вече даваме муниции. Даваме и след решението на Народното събрание от 9 декември, когато Министерски съвет предостави един транш. Сега предоставяме втори транш. Ние предоставяме боеприпаси, които са към края на своя ресурс, но са в годно състояние. Те са извън нормативите за поддържане на запаси и осигуряване на подготовката на армията“.

Във връзка с политическото споразумение, постигнато между Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз относно Регламента за подкрепа на производството на боеприпаси с бюджет от 500 милиона евро, министър Тагарев коментира:

„Наши предприятия ще могат да произвеждат боеприпаси по стандартите на НАТО. Затова е важно да влезем в тази инициатива, защото ни дава възможности за инвестиции в отбранителната ни индустрия. Парите са от фонд на ЕС.“ Министърът уточни, че България е един най-големите производители на боеприпаси в Европа.

Министърът припомни, че някои страни преди месеци дадоха свои платформи на Украйна и получават обратно финансиране, и България все още има възможност да се включи по втори вариант за предоставяне на помощ. “Наши съюзници предоставят финансови компенсации, ако дадем помощ на Украйна, основни платформи – самолети, ракетни комплекси, артилерийски системи, бронетанкова техника”. Няколко страни вече получиха такива компенсации във вид на техника в годно състояние, основно от германските складове, допълни министърът на отбраната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *