,

Млечните продукти и яйцата с поскъпване над 130% спрямо средните европейски цени

Цените на млечните продукти, яйцата и маслата в България се увеличават, като надвишават средните цени в Европа, показват данни от Евростат.

Въпреки това, цените у нас са вторите най-ниски в Европейския съюз, като по-ниски са само в Румъния – 52% от средните цени в Европа.

Най-високите цени се наблюдават в Люксембург, Ирландия и Дания.

Храните, дрехите и разходите за комуникации са сред най-бързо нарастващите разходи за българските домакинства.

Сред потребителските стоки храните се оскъпяват най-много – около 87%. Особено маслата, млечните продукти и яйцата превишават средните европейски нива с над 130%.

Гражданите вече усещат рязкото поскъпване.

“Не знам защо е това безобразие. Такава печалба да правят”, коментира Иван Караиванов пред БНТ.

“Цената на яйцата е много висока”, добавя Здравка Грънчарова.

Въпреки по-високите цени, домакинствата не ограничават консумацията, според икономистите.

Цената на литър мляко остава три пъти по-висока, въпреки че изкупните цени са под себестойността, съобщават фермерите.

“Изкупната цена през последните месеци се движи от 60 до 90-95 стотинки за някои ферми. Според статистиката за юни, тя е 89 стотинки”, казва Михаил Михайлов, директор на Националния съюз на говедовъдите.

“Трябва да търсим обяснение в недостатъците на българския пазар – дали има пречки за вноса, дали фирмите в отрасъла имат споразумения. Въпросът дали има такива ограничения не е задължение на икономистите да обясняват”, коментира Адриан Николов, икономист в Института за пазарна икономика.

Продължаващото ниско изкупно ценообразуване на суровото мляко има негативни последици за сектора – преминаване към отглеждане на месодайни говеда, унищожаване на млекодайните животни и намаляване на качеството на фуражите поради високите им цени. Това води до намаление на качеството на млякото.

“Нормално е маслеността и протеините, които са важни за преработката на млякото, да намалят”, поясни Михаил Михайлов, изпълнителен директор на Националния съюз на говедовъдите.

Комисията за защита на потребителите отчете следното: “Продължаваме с нашите проверки в хранителните магазини. За съжаление, непрекъснато откриваме нарушения и нелоялни търговски практики. До момента извършихме около 1200 проверки, от които около 800 са нарушения, включително около 350 нелоялни търговски практики”, заяви Ангел Джалев от Комисията за защита на потребителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *