,

Мирослав Ненков: В сферата на здравеопазването има значителни финансови ресурси, но те се измъкват чрез кражби

В областта на здравеопазването наличните средства са значителни, но се присвояват незаконно. За да се проведат реформи, е необходима широка подкрепа, заяви анестезиологът и бивш министър на здравеопазването Мирослав Ненков по време на интервюто си за Нова телевизия.

Според него, затова и опашката за здравни министри е по-дълга от тази в супермаркет.

Относно номинирания за бъдещ здравен министър от ПП-ДБ и ГЕРБ, професор Христо Хинков, Ненков каза: “Пожелавам му успех. Не мога да му давам съвети, тъй като той е по-опитен от мен. Няма да бъде лесно.”

Той сподели история от времето, когато беше на поста министър, когато ръководителят на една болница не успял да изразходва всичките си средства за годината. Ненков пренасочил тези пари към друга болница, но депутат от този район го критикувал, казвайки: “Защо взехте парите от децата?” Ненков поясни, че тези средства бяха предназначени за детско отделение. Всъщност това беше пример за неефективно управление, при което средствата не бяха правилно изразходвани, и когато не се използват през годината, те се връщат в централния бюджет.

Според Ненков, през последните години в здравеопазването липсва обществен контрол. Новият здравен министър, назначен от парламента, ще бъде подложен на някакъв обществен надзор. Той изрази надежда, че ще бъдат активирани контролни механизми, за да се гарантира успехът на новия кабинет.

През седмицата Ненков напусна ВМА и коментира: “Беше направен опит да спрат медийните ми изяви, но не разбирам защо. С нас се разделиха по неприятен начин, с ултимативен тон. Дори най-високият генерал не може да диктува на работниците си какво да правят извън работно време”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми