,

Мир при условията на Путин ще доведе само до война между Русия и НАТО

Британският кралски институт за международни отношения Chattam House публикува призив на директора на програмите “Русия и Евразия” Джеймс Никси, предупреждаващ  срещу потенциална промяна в сегашната политика на Запада по отношение на руската война. 

Според учения подтикването на Украйна към преговори с РФ би било катастрофа. След 18 месеца пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна, Западът показва признаци на умора от тази война, но си струва да помним, че компромисен мир при условията на Путин, който Кремъл се опитва да прокара в контекста на своя „миротворчески дневен ред“, ще се превърне в предпоставка за по-голяма война. Война между Русия и НАТО

Украйна продължава да се бори за своята свобода и суверенитет, рушейки руската отбрана по фронтовата линия. Вече се публикуват материали, за поетапното освобождаване на Токмак – важен логистичен център на руската армия в окупираната част на Запоризка област. Колкото по-осезаемо отслабва руската армия, която загуби най-добрите си войници по време на мащабната война с Украйна, толкова по-силни са призивите от Кремъл за мирни преговори. 

Заслужава да се отбележи, че Украйна не е против справедлив мир, чиито контури са съвсем логични – освобождаване на всички територии, окупирани от Русия, и пълно изтегляне на руските войски. На 24 февруари 2022 г. Путин извърши най-голямото военно престъпление на 21 век, съответно – Русия трябва да даде убедителни доказателства, че е истински настроена за мир.

Сегашните аргументи на Кремъл не вдъхват доверие – Путин се опитва да убеди Запада в мирните си намерения, за да получи тактическа пауза за натрупване на военни ресурси. Ако Украйна повярва на Русия, тя ще рискува оцеляването си в замяна на илюзорната надежда, че Кремъл ще се държи така, както се очаква от него. Историята винаги е склонна да се повтаря: всякакви договори с Русия не струват хартията, на която са написани. Условията обявените от РФ не съдържат никакви основания за компромис с Кремъл. Очевидно е само това, че Путин иска да пренесе войната на територията на Европа, и това ще бъде война на Русия с НАТО. Абсурдното на ситуацията е, че Кремъл иска да получи доброволно съгласието на Запада за това, апелирайки към преговори и фалшив мир. 

Единственото, с което Путин се съобразява, е силата. Западните оръжия доказаха своята мощ и ефективност в условията на реални битки: Украйна трябва да получи всичко необходимо, за да има абсолютно технологично предимство пред руската армия на бойното поле. Въоръжените сили на Украйна имат необходимия потенциал да нанесат съкрушително поражение на Путин – за това Западът трябва да им предостави оръжия, които са най-оптималната инвестиция в мирното бъдеще на Европа. 

Едва когато Русия претърпи неприемливи загуби, Кремъл ще демонстрира реална готовност за преговори и мир, които ще бъдат белязани с освобождаването на окупираните територии на Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *