,

Министерството на туризма задели почти 2 млн. лв. за реклама на Варненския черноморски регион

Общината Варна успя да привлече финансови средства в размер на 480 000 лв. за два свои туристически проекта, които имат за цел разширяване на маркетинговите кампании за представяне на продуктите им на германския пазар. Тези проекти ще насочат вниманието на германските туристи към балнео- и СПА услугите и ще утвърдят Варна като привлекателна туристическа дестинация през цялата година.

Това обяви днес кметът на града Благомир Коцев по време на пресконференция във Варна, на която присъстваше и министърът на туризма Зарица Динкова.

По думите на кмета градът взема участие в програмата на Министерството на туризма (МТ) с два проекта – “Варна – магията на морето” и “Варна дестинация за четири сезона – неразкритите съкровища”. Те се реализират съвместно с водещи туроператорски компании и оператора на морските летища във Варна и Бургас. Партньори на Общината в проектите са Алтурс БГ ЕООД за “Варна дестинация на четири сезона – неразкритите съкровища” и Schauinsland Reisen GmbH – за “Варна – магията на морето”.

Финансирането на дейностите ще се осъществява чрез новата Програма за маркетингови дейности на туристически услуги в Черноморските общини на Министерството на туризма, която разполага с общ бюджет за 2024 г. в размер на 5 млн. лв. Според министър Динкова инвестициите за Варненския регион и общините в него са около 1,9 млн. лв. Програмата на МТ осигурява 60% от ресурсите за варненските проекти, докато Общината Варна и партньорите допълват със 40%.

В рамките на проекта “Варна – магията на морето” средствата ще бъдат насочени към реклама на традиционния туристически продукт на Варна – морския туризъм. Проектът “Варна дестинация на четири сезона – неразкритите съкровища” ще се средоточи върху представянето на града чрез алтернативни пространства за съвременно изкуство и култура, както и стимулирането на фестивалния и спортния туризъм. Целта е да се привличат чуждестранни туристи през цялата година, посочи Коцев.

Такива инвестиции в областта на туризма се реализират за първи път. Според кмета те вече предприемат конкретни стъпки и провеждат първите срещи с партньорите в проекта. Коцев подчерта, че програмата на Министерството на туризма предоставя възможност на общините да определят собствените си рекламни стратегии, което счита за предимство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *