Министерството на транспорта ще инвестира 92 млн. лв. в зарядна инфраструктура и проекти за зелен транспорт

Бюджетът за разширяване на зарядната инфраструктура достига 92 милиона лева. От тази сума, 42,4 милиона лева са отделени за изграждане на зарядни станции за електромобили върху магистралите и пътищата, част от ТЕН-Т мрежата, докато други 49,6 милиона лева ще бъдат използвани за подпомагане на зарядната инфраструктура в пристанищата за обществен транспорт. Това беше заявено от служебния министър на транспорта и съобщенията, Георги Гвоздейков, по време на заседание на Комитета за наблюдение на Програма “Транспортна свързаност” в Бургас.

Министърът обяви, че критериите за процедурата по изграждане на зарядни станции вече са готови за прилагане върху ТЕН-Т мрежата за леки и товарни автомобили. В близко бъдеще се очаква да бъдат одобрени методиката и критериите за тази процедура, която планирано ще бъде обявена през ноември 2024 г.

Подчертавайки ангажимента си към зеления транспорт и намаляването на вредните емисии, Гвоздейков сподели и за проектите, насочени към разширяване на капацитета на пристанищата. Той обяви, че е намерена финансова помощ за капитално драгиране на пристанище Бургас по проект на Държавно предприятие “Пристанищна инфраструктура”. Стойността на проекта, който включва удълбочаване на акваторията на част от пристанищния терминал Бургас-запад, е 70 милиона лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми