,

Министър Вътев към земеделците: “Не можем да бъдем конкурентни без обединение”

Земеделските производители трябва да обединят усилията си с цел намаляване на разходите и постигане на конкурентоспособност на пазара. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на посещение в оранжерията на зеленчукопроизводителя Иван Кабуров в село Мало Конаре, област Пазарджик.

Министър беше информиран за зимните трудности и високите енергийни разходи, които довеждат до отказ от отглеждането на оранжерийни домати през зимния сезон. 

Според него субсидирането трябва да доведе до конкретни резултати и да гарантира наличие на продукция за българските потребители. Обаче главният проблем по неговите думи е, че производителите не са сдружават, за да станат по-конкурентни, а на пазара се конкурират само с кооперативи.

“Не можем да бъдем конкурентни без обединение. Трябва да обединим разходите в цялата верига на доставки и през целия процес от полето до трапезата,” каза Вътев.

Министърът сподели също, че Министерството на земеделието и храните предприема действия, които да облекчат режима при изграждането на сондажи за напояване.

“Едва ли някой се съмнява, че България има достатъчно вода за напояване. Този режим трябва да бъде не разрешителен, а задължителен. Нашата цел номер едно е това да се преобърне,” изтъкна министърът и добави, че тази година ще има подкрепа за напояването.

Той разкри също, че Министерството на земеделието и храните работи съвместно със Селскостопанска академия по актуализиране на агроекологичното райониране на страната, с цел адаптиране към настъпилите климатични промени и оптимизиране на условията за отглеждане на различни видове и сортове земеделски култури.

Освен това Вътев сподели идеята за данъчни насърчения за земеделските производители, които да стимулират тяхната активност, предпочитайки този подход пред просто раздаване на субсидии без ангажименти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *