Министър Тагарев: Посещението на Буданов още един знак за признанието на Украйна за ролята и помощта на България


В интервю пред Euronews министърът на отбраната на България коментира и срещата си с ръководителя на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, който посети България по покана на своя колега – началникът на Служба военно разузнаване генерал Венелин Венев.

По думите на Тагарев разговорът му с Буданов е бил кратък, но но за сметка на това „открит и откровен“. Според министъра това е още един знак за признанието на Украйна за ролята и помощта на България.

Министър Тагарев коментира някои от течащите процеси в Украйна, и военната помощ, която България реши да предостави.
„Контранастъплението не върви с такава скорост, с която страничните наблюдатели очакваха“, отбеляза Тагарев и добави, че без авиация ще бъде много трудно да бъде постигнат пробив на фронта. Украйна търси начини да си осигури преимущество на определени сектори на фронта.

Няма промяна в българската позиция относно бойните самолети, а Украйна води разговори с т.нар „коалиция F-16“, стана ясно още от думите на министъра.

„Ако погледнем назад в историята, не е имало успешни офанзиви, без да има поне паритет в областта на авиацията. Украйна няма този лукс и не може да чака. И е съвсем естествено, че няма бързи резултати на фронта при отсъствието на въздушно превъзходство, и дори бих казал на достатъчно авиация дори, да поддържа действията на сухопътни войски“, отбеляза той.

Относно проекта за решение на Комисията по отбрана да бъдат предоставени на Украйна 100 БТР-а от резервите на МВР с отпаднала необходимост, министър Тагарев обясни, че за това трябва да има решение и на Народното събрание, което ще бъде взето след ваканцията на депутатите и тогава ще започне работа по доставката на машините. Става въпрос за бронирани машини, зачислени в така наречените тогава вътрешни войски през 80-те години на миналия век, и които не са били използвани.

За останалата помощ процесите също са дълги – отнема месеци да пристигне това, което трябва, там където трябва, отбеляза министърът.

Министър Тагарев уточни, че има няколко български фирми, които предлагат 155-милиметрови снаряди на собствените си сайтове. „България има много голям капацитет за нашите размери, защото сме специализирали в тази ниша“, подчерта министърът. Той отговори лаконично на въпроса стигат ли тези снаряди до Украйна – вероятно… но има и други потребители – например има фирми, които не изнасят за Украйна, но други наши съюзници, които дават своите 155 милиметрови снаряди, попълват запасите си от наши производители. Всичко е официално, но не всичко е открито.

България се присъедини към едно от направленията на инициативата за боеприпасите, което касае именно тези снаряди. Има нов европейски регламент за съфинансиране от ЕС за разширяване на военното производството и България ще направи всичко възможно да се възползва от него, декларира Тагарев и допълни, че се очакват западни инвеститори в българския военно-промишлен комплекс.

В края на разговора министър Тагарев коментира, че „Миротворец“ е преднамерено раздухана история. Както ген. Кирил Буданов обясни – украинската държава няма нищо общо“, посочи министърът. “Аз бих казал, че нашият кабинет и някои министри са обект на много по-сериозни атаки и заплахи. Има в България проруски кръгове, има хора, които целенасочено работят в тази насока, може би с финансиране, има и хора, които се поддават на пропаганда. Дали го разбират или не, но това е пропаганда в интерес на Кремъл”.

Източник: Военният министър: Заради мощната проруска пропаганда няма желаещи за армията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми