Министър Славов за предложенията за промяна в Конституцията и институцията главен прокурор

Министърът на правосъдието Атанас Славов съобщи в предаването „На фокус“ по Нова телевизия част от предложенията на коалицията ПП – ДБ за промени в Конституцията на България

Едно от тях е правосъдният министър да има водеща роля при номинирането на следващия главен прокурор, който да бъде с вече променена роля – с по-ограничени функции, с отпадане на надзора за законност и методическо ръководство. Министърът подчерта, че решението ще бъде на парламента, а целта е главният прокурор да носи отговорност.

Славов коментира, че връзката между Министерство на правосъдието и главният прокурор е важна, защото политическата отговорност се носи от правосъдния министър, а главният прокурор и прокуратурата участват в реализирането на наказателната политика на държавата. В проекта на ПП-ДБ, по думите му, е предвидено да се намали мандатът на обвинител номер едно на 5 години, да няма толкова концентрирана власт, както и по-децентрализирана прокуратура, по-голяма автономност на главните прокурори.

Едно от предложенията за промени в Конституцията е свързано с института на служебния кабинет. Министър Славов подчерта, че такава промяна трябва да бъде направена, за да сме последователни в принципите на парламентарното управление.

Едната идея в тази посока предвижда президентът да определя кабинета в оставка за служебен, докато се проведат изборите и бъде излъчен ново редовно правителство. Тоест, да работи през двата месеца, през които се провеждат избори и се избира нов Министерски съвет, уточни той. 

Другата възможност, по която се дебатирало, е гръцкият модел, където председателят на Върховния съд или на Сметната плата става премиер за ограничен период от време и после предава властта на редовното правителство. 

На база на политическите разговори до момента Славов смята, че през юли промените в основния закон ще са в Народното събрание. Още не е ясно дали ще има общ законопроект или отделни парламентарни групи ще предложат поотделно своите. Ако народните представители излязат във ваканция през август, първото гласуване ще е през септември, допуска министърът.

Според него конституционната реформа си заслужава, защото България трябва да бъде европейска правова държава, а не „пленена държава, както все още ни определят в някои доклади”. 

Атанас Славов коментира, че за промени в основния закон се изискват големи мнозинства – 180 гласа или 160, а в настоящия парламент ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ изразяват готовност за конституционни промени. За конституционния проект на ДПС Славов смята, че в него има идеи, които могат да бъдат ползвани..

Министър Славов потвърди, че миналия петък е внесъл жалба във ВАС във връзка с начина, по който Борислав Сарафов е избран за изпълняващ функциите главен прокурор. Той смята, че Сарафов няма публичната подкрепа да изпълнява дълго длъжността на главен прокурор, освен това началото на конституционен процес означава, че при променената структура на съдебната власт и прокуратурата, ще има изцяло нов избор на главен прокурор.

Славов съобщи, че според  разпоредбата на Административно-процесуалния кодекс, е внесъл точка за заседанието на ВСС следващия четвъртък да се прекрати процедурата за избор на нов главен прокурор на основание допуснатото дело в Конституционния съд. Решението все пак трябва да се вземе от самия съвет, разясни министърът.

Министърът коментира още, че мястото и ролята на следствието е важен дебат, но той самият предпочита да се концентрира върху съдилищата и прокуратурата като основни органи в съдебната власт.

Атанас Славов обясни, че се е съгласил да поеме поста на правосъден министър, защото  залогът е бил дали ще започне конституционната реформа или за пореден път този въпрос ще остане на заден план. Ако не бъдат покрити международните европейски стандарти за независимост на съдебната власт, за самоуправление на  съдилищата, за отчетност и отговорност на прокуратурата, ще подам оставка, заяви той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми